"Fula" klossarna kritiseras på nytt – köptes in för en miljon

Region Gotland köpte granitklossar för en miljon. Samtidigt har flera kritiska röster trätt fram och riktat kritik mot hindrens utseende. "Förfular innerstan", säger Agneta Emmervall, ordförande i Visby innerstadsförening.

Agneta Emmervall, ordförande i Visby innerstadsförening, tycker inte att granitblock hör hemma i miljön och att de förfular stan.

Agneta Emmervall, ordförande i Visby innerstadsförening, tycker inte att granitblock hör hemma i miljön och att de förfular stan.

Foto: Krister Nordin

Visby2024-10-11 04:33

Efter att Cecilia Schelin Seidegård i rollen som boende och i styrelsen för en bostadsrättsförening gått ut och kritiserat Region Gotlands granitblock och farthinder höjs nu flera röster.

undefined
Helagotlands artikel fick många att reagera och kommentera, granitblocken tycks vara något som fler än Cecilia Schelin Seidegård har åsikter om.

Styrelsen för Visby innerstadsförening har skrivit till tekniska nämnden, angående bland annat de tre ton tunga granitblocken.

– Vi hade uppfattat att de skulle vara för Almedalsveckan, att de var tillfälliga, och sedan utgått ifrån att de skulle tas bort, säger föreningens ordförande Agneta Emmervall.

Styrelsens uppfattning är att blocken absolut inte har i Visby innerstad att göra.

– De förfular stan och stör de gående alldeles oerhört, säger hon och menar att blocken är överdrivet stora och absolut inte kan anses vara kubistisk konst:

– Då tycker jag att det finns bättre skulpturer, det här är inte konst.

Agneta Emmervall är också tveksam till nyttan av de stora blocken.

– Jag tycker att man ska utreda lite noggrannare om de verkligen fyller det syfte man vill uppnå, säger hon.

undefined
Enligt regionen ska blocken tas bort under vintern, för att komma på plats igen i vår lagom när kryssningssäsongen är här.

Från DBW:s sida menar ordförande Lars Algren att man när det gäller granitblocken tvingas välja mellan de estetiska värdena, eller de mer funktionella.

– De fyller sin funktion under sommaren och minskar trafiken, men de är inte snygga, säger han.

Lennart Edlund är ordförande i DBW:s innerstadsråd, där man jobbar just kring liknande frågor med gatumiljön.

– Det är väldigt stora volymer och de tillför inga estetiska värden, säger han och menar att man kunde ha jobbat mer med form och utseende.

Däremot tycker han att det är en spännande tanke att gaturummet på olika sätt nu kan användas för att sänka hastigheten.

– Man kunde ha varit lite mer kreativ och använt den här ytan till information, om till exempel musik eller om världsarvet. Något som folk tycker är intressant för att stanna upp vid, säger han.

undefined
Granitblock ska sänka farten och upprätthålla gångtrafikhastighet i bland annat Hästgatsbacken. Nu har flera reagerat och menar att de förfular stan.

De 20 granitblocken, en katalogprodukt som uppfyller säkerhetskraven, köptes in för en miljon, enligt Region Gotland. Beslutet togs av regionens teknikförvaltning.

– Vi har tittat på funktion, primärt. Att hitta ett adekvat material som uppfyller kraven på säkerhet är svårt, och det är också en budgetfråga, säger Gustaf Dehlin, trafikingenjör hos Region Gotland.

Uppdraget till förvaltningen var att lösa säkerheten, främst kring Almedalsveckan. 

– Jag har personligen inte varit med i beslutsgången. Vi har tillsammans med andra myndigheter, polis och räddningstjänst, undersökt skyddsbehovet där det rör sig mycket folk, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!