Fullbokat på flera håll: ”Tror man driver med dem”

Sol och vår har fått många att längta efter rena rutor. Hos företagen som putsar fönster är det högsäsong, vissa har kö till efter midsommar – andra har satt stopp för fler kunder.

Fönsterputsaren Andreas Eriksson avslöjar hur man lyckas

Foto: Henrik Radhe

Visby2024-05-17 10:57

Nyheten i korthet

  • Fönsterputsföretag upplever högsäsong med långa köer, vissa företag har fullbokat fram till efter midsommar.
  • Det stora trycket på fönsterputsning har lett till att fler företag startas inom branschen.
  • Rutavdraget, som innebär att staten betalar hälften av kostnaden för fönsterputs, bidrar till den ökade efterfrågan.

Fenomenet är årligt återkommande, årstidsberoende och det stora trycket har fått fler nya firmor till branschen. Kunderna tycks räcka till ändå.

– Just nu har vi kö fram till vecka 26, under vecka 27 börjar det lätta, säger Lotta Löfgren, som tillsammans med sin man Jonas Jakobsson driver Visby fönsterputs och fastighetsrengöring.

undefined
Lotta Löfgren på Visby fönsterputs har kö till ett par veckor efter midsommar.

Hon berättar att fyra specialister, dedikerade just på fönsterputsning, jobbar både hos företag och hos omkring 2 000 privatkunder. 

– När folk ringer i mars och vill boka och man säger att det är fullt till midsommar tror de att man driver med dem, säger Lotta Löfgren.

För den som har mer bråttom än så återstår bara en sak:

– Man får kavla upp ärmarna och putsa själv, eller ringa tidigare nästa år.

undefined
Eva Booberg hos Städspecialisten berättar att trycket varit så hårt att hon får säga nej till kunder som ringer om just fönsterputsning innan sommaren.

Hos kollegan Städspecialisten är läget så illa att man nu faktiskt måste säga nej till kunder som ringer om just fönsterputsning.

– Dessvärre. Det är fullbokat och vi kan inte ta på oss mer än det vi har bokat, säger arbetsledare Eva Booberg.

Hon lovar däremot jobb direkt på stående fot till två personer, om man har körkort.

– I alla fall över sommaren behöver vi två till, säger Eva Booberg och berättar att det just nu också är hårt tryck efter städhjälp för uthyrning.

undefined
För tre år sedan började Osama Altarfi på Akka hemservice att jobba som fönsterputsare. För honom tar ett fönsterblad en minut – resultatet blir skinande rent.

Hos Akka hemservice jobbar sju personer just nu med att putsa fönster.

– Det är en kontinuerlig efterfrågan, säger Andreas Ahl och berättar att mönstret är återkommande med flera nya påringningar varje dag.

Hos dem kan kunden just nu få vänta någon vecka, på en "lucka i fönstret" för att få en bokat tid.

– Den typiska kunden är nog den som har ett lite större boende med utmanande fönster. Dubbelkopplade, och lite äldre kunder som haft sitt boende länge, säger han om de som ringer.

undefined
Kunden är strålande nöjd och Osama Altarfi på Akka hemservice lika glad, rena fönster är för många en stor lättnad.

Att staten genom rutavdrag betalar hälften, för att man ska få rena rutor, bidrar till att fler köper in tjänsten.

– En normal villa på 120 kvadrat tar mellan tre och fyra timmar. Då landar kostnaden på strax över tusenlappen för att få alla fönster putsade, säger Andreas Ahl.

Är det däremot mycket spröjs, eller mera komplicerat, kan kostnaden öka till det dubbla, berättar han.

För den som ändå vill göra jobbet själv och slippa kostnaden cirkulerar mängder av husmorsknep för rena och fläckfria rutor. Proffsens råd är enklare än så:

– Det räcker med ljummet vatten och lite diskmedel. Sedan är det en fråga om teknik och att behärska den, säger Andreas Ahl och berättar att fönsterputsning går att dela in i två faser:

Först handlar det om att applicera vattnet, och att tvätta fönsterglaset med hjälp av en svamp eller det som han kallar "päls".

– Sedan gäller det att dra en gummiskrapa över fönstret, resolut, utan att hålla på och peta, stanna upp eller vispa omkring.

undefined
Den som tycker att fönsterputsning är tråkigt kan tänka på Andreas Eriksson. Han har hundratals kvadratmeter glas att putsa. Ett rent nöje, enligt honom själv.

Den som tycker att det är tråkigt att putsa ett par könsfönster kan ha Andreas Eriksson i åtanke. Han har flera hundra kvadratmeter glas att putsa, hos Riksantikvarieämbetet på A7 i Visby.

– Jag har jobbat som fönsterputsare i 15 år, och började min karriär med att putsa stadshuset i Stockholm. Det här är det roligaste och friaste jobbet jag haft, säger han och berättar att han sedan flera år jobbar på Visby fönsterputs.

Från en skylift sveper hans armar ledigt fram i en böljande takt utan stopp med gummiskrapan. Det är också hemligheten och yrkesknepet för att lyckas, utan ränder eller fläckar.

– Det är som en dans, säger Andreas Eriksson.

undefined
Visby fönsterputs sköter den årliga putsningen av de stora rutorna på Riksantikvarieämbetet i Visby. Där krävs skylift för jobbet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!