– Gotlands tingsrätt fattade ett väldigt ovanligt beslut när den direkt beslutade om en rättspsykiatrisk undersökning. Det kan man göra om det gäller allvarliga brott, men det vanliga är annars att man börjar med en paragraf 7-undersökning och därefter gör den större undersökningen om det bedöms nödvändigt.
Det säger Marianne Kristiansson som är överläkare vid Rättsmedicinalverket. Verket har två undersökningsenheter. Vid den i Göteborg genomförs nu den rättspsykiatriska undersökning som tingsrätten den 8 juli beslutade att den misstänkte Theodor Engström ska genomgå efter knivdådet under Almedalsveckan.
– Paragraf 7-undersökningen är en screening som indikerar om det finns anledning att gå vidare med en större undersökning. Fördelen med att gå direkt på den större undersökningen är att processen går snabbare. Det är alltid domstolen som bestämmer, men det skulle vara ganska bra om flera av dem beslutade om en större undersökning direkt, tillägger hon.
Lagen säger att Rättsmedicinalverket har fyra veckor på sig att avge ett utlåtande. Det ska ge svar om den misstänkte hade en allvarlig psykisk störning då gärningen begicks.
– För domstolen är det svart eller vitt, ja eller nej. Men det är alltid en glidande skala, det kan vara mer eller mindre sannolikt om det fanns en allvarlig psykisk störning när gärningen begicks. Men i 80 till 85 procent av fallen är det lätt att göra bedömningen, säger Marianne Kristiansson.
I undersökningen ingår samtal, observationer och tester som görs av ett team som leds av en rättspsykiater, i samarbete med psykolog, socialutredare och omvårdnadspersonal.
– Vi tar reda på personens bakgrund, går igenom gärningen, tar del av förundersökningen och inhämtar information från hälso- och sjukvården, berättar Marianne Kristiansson.
Teamet observerar även hur den misstänkte fungerar ihop med andra intagna på avdelningen.
– Det är viktigt att se hur den misstänkte klarar umgänget, säger Marianne Kristiansson.
Psykologen gör tester av bland annat begåvning och personlighet. Om den misstänkte bedöms ha en hjärnskada kan även röntgenundersökning genomföras.
– Hur mycket tid varje del tar i anspråk beror helt på vilken person det är. Det är individanpassat, säger Marianne Kristiansson.
Är de brottsmisstänkta alltid samarbetsvilliga?
– Jag har jobbat i 40 år med rättspsykiatriska undersökningar, och det har förvånat mig att de allra flesta samarbetar. Vi har personal med hög kompetens och får en hög grad av tillit, säger Marianne Kristiansson.
Rättsmedicinalverket kan i svårbedömda fall be om utsträckt tid. Om undersökningen av Theodor Engström håller sig inom fyra veckor ska Rättsmedicinalverket avge ett utlåtande senast den 5 augusti. Det ger domstolen underlag för att avgöra om han ska undantas från fängelsestraff för att i stället dömas till rättspsykiatrisk vård. Enligt det beslut som Gotlands tingsrätt fattade om häktning för terroristbrott ska åtal vara väckt senast den 19 augusti.
Förra året genomfördes 495 rättspsykiatriska undersökningar. Av dem bedömdes 56 procent ha en allvarlig psykisk störning vid gärningen.
– Andelen som bedöms ha en allvarlig psykisk störning har ökat något de senaste åren. Det beror delvis på en ökad användning av narkotika. Många som använder till exempel cannabis blir psykiskt påverkade, säger Marianne Kristiansson.