Fyrverkerier - nyårssmällen som skapar debatt

Med bara dagar kvar till nyårsafton är användandet av fyrverkerier ett hett diskussionsämne. Bauhaus har nyligen meddelat att man kommer sluta sälja raketer. Samtidigt rustar Svea Fireworks för en av årets högst smällande högtider.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Visby2016-12-27 06:00

Plantagen, Rusta, City Gross, Coop, Hemköp, Willys och Ica Maxi har sedan tidigare upphört med sin försäljning av fyrverkeripjäser. I år gör även Bauhaus gör detsamma.

På Gotland står Svea Fireworks i Visby som en av de största återförsäljarna av fyrverkerier. Butiksansvarige Tomas Berglund har en annorlunda inställning, men menar trots det att produkterna som säljs bör hanteras med stor respekt.

– De som använder fyrverkerier ska vara försiktiga. Det är mycket att ta hänsyn till: andra människor, djur och en själv. Även vi som säljer det har ansvar. Vi avråder folk från att använda fyrverkerier när man har druckit alkohol och försöker informera våra kunder om riskerna så gott vi kan, exempelvis genom varningstexter på påsarna som fyrverkerierna säljs i.

Exklusiviteten i användandet av raketer är någonting Tomas Berglund är noga med. Därför har han valt att begränsa sin försäljning till en kort period.

– Vi är noga med att fyrverkerier ska vara någonting speciellt och att det ska hållas till just nyår. Därför säljer vi det bara mellan 26 december och 3 januari. Om man annars vill beställa det för privata tillställningar ska köparen först söka tillstånd hos polisen.

Att helt förbjuda fyrverkeripjäser menar han är fel väg att gå. Däremot ser han personligen gärna att tjutande raketer plockas bort.

– Tjutraketer och smällare är ingenting jag är för. Det förstnämnda ser jag gärna att det helt tas bort, det sistnämnda är redan olagligt. Däremot tycker jag att större fyrverkeripjäser ska fortsätta finnas, då det är vackert och mer festligt. Det passar ett tillfälle som nyårsafton.

Någon som går i en annan riktlinje är Paul "Dino" Larsson, butikschef för Ica Maxi i Visby. Sedan 2008 har han helt och hållet upphört med försäljningen av fyrverkerier.

– När vi öppnade Ica Maxi år 2007 så lät vi ett externt företag sälja fyrverkerier i vår entré under två dagar. Året efter valde vi dock att inte låta dem göra det igen. Det var främst av två anledningar: i första hand, varför ska vi syssla med någonting som inte ingår i vårt ordinarie sortiment? Sedan har vi också många djurägare bland våra kunder som gärna ser att vi inte gör det. Vi respekterar våra kunder och lyssnar till deras önskemål. Det var alltså ett väldigt enkelt ställningstagande för oss.

Samma år som försäljningen upphörde fick Paul "Dino" Larsson, ta emot pris som Årets djurvän av Gotlands djurskyddsförening.

– Det var ett pris som jag inte hade någon ingen aning om att det fanns. Men en dag när jag kom till jobbet var djurskyddsföreningen och Radio Gotland här för att dela ut det. Tydligen var det för att vi slutat sälja fyrverkerier, säger han och fortsätter:

– Visst hade vi kunnat tjäna en hel del på fyrverkerier från vissa kunder, men det är inte värt det. Det hade känts konstigt. Vi har en stor djuravdelning i butiken, med mat och leksaker, så varför ska vi då sälja någonting som är jobbigt för djuren och deras ägare? Visst kan man säga att det är dåligt för miljön, det också, men i första hand var det i respekt mot våra kunder. Så sedan 2008 har vi inte sålt fyrverkerier och har inga planer på att göra det i framtiden heller.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Fyrverkerier:

För att inneha, köpa eller använda fyrverkerier måste du ha fyllt 18 år.Smällare, eller fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt, får inte säljas eller användas i Sverige. Raketer som skjuts upp i luften, men där ljudet enbart är en bieffekt är däremot tillåtet.

I vissa fall kan tillstånd krävas för användande av fyrverkerier. Exempelvis kan det behövas i tätbebyggda områden.

Den som avfyrar fyrverkeripjäser, eller ansvarar för ett evenemang där det används, är den som bär ansvar för om en person eller egendom skadas.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!