46-åriga nattportieren Christina Olofsson slogs brutalt ihjäl på sitt jobb natten den 12 december 1996. I söndags hade ett kvarts sekel passerats – 25 år fyllda med enorma polisiära insatser.
Åklagare Susanne Wihlborg har sedan år 2000 varit förundersökningsledare och mordet är hennes äldsta pågående ärende.
– Absolut. Det låg nere i flera år, men 2013 kom det upp igen och då lovades att jag skulle få polisresurser, säger hon.
I mordutredningen hittades trådar som ingen dragit i.
– Det var förfärligt – massa obearbetade tips av varierande grad som bara hade legat.
Arbetet ledde till att polisens cold case-grupp, med erfarna mordutredarna Thomas Nordström och Mats Pettersson, tog sig an fallet.
– De hade en helt annan ingång och riktning än det varit tidigare, säger Susanne Wihlborg och berättar att utredningen dittills hade låst sig vid en gärningsman som hade en "hög social fallhöjd".
I dag är bilden en helt annan.
– Det är en stöld som har gått fel och blivit ett mord. Det kan vara skicket på tjuven som har spårat ur och det kan bero på olika saker att man inte har kunnat hantera sin ilska vid det här tillfället, säger Susanne Wihlborg och menar att hon har anledning att misstänka att det var mer än en gärningsman på platsen.
I materialet från den döda kroppen lyckades tekniker hitta delar av ett DNA, som analyserats i Asien, och som utredarna inte har kunnat förklara. En stor mängd människor som befunnit sig på brottsplatsen eller hanterat kroppen, bland annat anställda, poliser och ambulanspersonal, har topsats. Nya förhör var planerade, men pandemin har gjort arbetet svårt.
– Det finns ytterligare personer att topsa och förhör att hålla, men utredarna har inte kunnat komma hit, säger Susanne Wihlborg.
Gängskjutningarna på fastlandet har därefter tagit alla resurser från hotellmordet.
– Det känns lite uppgivet och det är klart att jag är frustrerad, samtidigt som jag har förståelse för att de morden måste prioriteras, säger hon om att Cold case tvingas prioritera nya mord före gamla.
Hotellmordet beskriver Susanne Wihlborg som ett öppet sår, som fortfarande engagerar och får folk att höra av sig till henne och polisen med nya tips.
– Att en helt vanlig kvinna på en helt vanlig arbetsplats blev brutalt mördad kan alla relatera till. Så länge vi inte har löst det är vi intresserade av vad folk går och tänker på.