HEMMAKONTORET
Den enkätundersökning som Svenska spel gjorde bland sina anställda, i början av året, fick en del medial uppmärksamhet. Den visade nämligen att en kraftig majoritet av de anställda ville fortsätta att jobba delvis på distans, även efter pandemin. Inte varje dag kanske, men gärna några gånger i veckan.
När de fått detta resultat drog företagsledningen igång ett projekt. Titeln på detta vittnar om att en stor förändring håller på att ske, inom Svenska spel såväl som på andra håll; projektet kallas "Det nya arbetslivet".
Företagets HR-direktör, Maria Z Furenmo, berättar att hemarbetet under pandemin har gått mycket bättre än ledningen hade väntat.
– Ja, vi märkte det redan tidigt, vi blev nästan överväldigade. Sedan kom också resultatet av vår enkät. Så vi startade det här projektet, som vi genomför väldigt ödmjukt, med flexibilitet i fokus. Tanken är att vi ska göra jobbet där vi gör det bäst. Packa lotter görs fortfarande bäst på kontoret, medan annat kan göras på distans, förklarar hon.
Det finns i nuläget inga planer på att avveckla några lokaler.
– Nej, vissa har ju småbarn hemma och kanske en partner som är föräldraledig, då kan det bli svårt att jobba hemma. Men oavsett om du väljer att vara där eller på kontoret så ska vi göra det enkelt och bra.
Samtidigt görs just nu en översyn av den centrala arbetsplatsen i Visby. Arkitekter skissar på hur kontorsytorna ska se ut i "det nya arbetslivet".
– Det är ett hav av skrivbord och det vill inte våra medarbetare ha. Om vi delar med varandra kan vi till exempel ha mer kreativa ytor i stället.
Det låter som fenomenet "aktivitetsbaserat", vilket innebär att medarbetaren saknar eget skrivbord eller personlig plats jobbet – en modell som inte varit helt populär på alla ställen.
Men enligt Maria Z Furenmo är det inte så det är tänkt:
– Nej, det finns inte i min värld att prata om aktivitetsbaserat. Samtidigt kan man inte ta upp en stora yta på kontoret, till eget bord och krukväxter och annat, om man ska jobba hemma flera dagar i veckan. Det förstår nog de flesta.
Pandemin har tvingat många arbetsgivare att prova en mer flexibel arbetsplatsmodell. Därför finns det, redan nu, en del lärdomar för Svenska spel att dra.
– Det går inte att sitta med en laptop hemma i soffan, det blir inte bra. Vi har jobbat mycket med självledarskap och att alla ska ta ansvar för de här bitarna. Vi har haft seminarier om sådant som ergonomi och även anställt en hälsocoach, som har hållit träningspass både digitalt och utomhus. Men jag tycker minskningen vi ser i stressnivåer väger upp de ergonomiska utmaningarna, säger HR-direktören.
En annan svårighet kan vara att upptäcka om en medarbetare har problem, när ingen träffar denne fysiskt, kanske under lång tid.
– Därför har vi infört morgonmöten och även en "incheckningsrutin", som handlar om att kolla hur folk mår. Vissa säger att de därför har fått mer kontakt och tätare dialog med cheferna nu. Samtidigt märker vi att vissa kreativa diskussioner har blivit svårare. Det finns dem som börjar söka spånmöten med whiteboard. Det där måste vi jobba med framöver.
Maria Z Furenmo vill absolut vara proaktiv och göra riskanalyser. Men hon vill samtidigt undvika att just riskerna hamnar i fokus.
– Det finns ju även fantastiska möjligheter i det här, som alternativ till att alla bara ska sitta instängda på ett kontor från åtta till fem.