”Jorden är det viktigaste för din odling”

Funderar du på hur du ska lyckas i din trädgård eller på din uteplats? GA:s trädgårdsexpert Henrik Radhe hjälper er på vägen och tipsar samtidigt om att odla tromboncino. ”Vi satte dem i hundra procent hästskit. Det blev en succé!”, säger han.

Henrik Radhe är väldigt nöjd med den utdelning som blev efter första året med tromboncino.

Henrik Radhe är väldigt nöjd med den utdelning som blev efter första året med tromboncino.

Foto: Privat

Visby2022-04-11 17:15

April är här och nu är det verkligen dags att börja förodla och göra en insats i din trädgård. Henrik Radhe, reporter på Gotlands Allehanda, är en inbiten trädgårdsentusiast och har en magisk växtlighet i anslutning till sitt hem. 

Han har flera olika tips på hur man lyckas med sin odling under säsongen. 

– Det handlar inte om att köpa fem växter och sedan trycka ner dem i jorden. Det är just jorden som är det viktigaste. Hemma hos oss kör vi med naturgödsel till jorden och då hämtar vi gammal hästskit från någon hästägare. Man kan höra av sig till någon som har häst och fråga om man får komma och hämta, säger Henrik Radhe. 

Förutom att ha en bra kombination mellan jord och gödsel tipsar han även om att använda täckodling.

– Använd sönderklippta grenar och det gräsklipp som blir efter gräsklipparen. Då strösslar du över det på dina odlingar. Det bryts sedan ner som näring och samtidigt gör det att jorden inte torkar ut. Täckodling blir som ett lock och gör att fukten stannar kvar i jorden, och det gynnar livet i jorden och gör så att maskarna trivs.

undefined
Redan nu i slutet av mars har Henrik börjat förbereda inför odlingssäsongen

Finns det någon genväg i det här? 

– Det går såklart att köpa säckar med färdig jord. Men det är viktigt att man då köper riktigt bra jord och att den är anpassad till vad den ska användas till. Det spelar ingen roll om du har en fuktig jord om det inte finns näring i den. Om man vill spara pengar är det billigare att göra på det sätt vi gör.

Han och hans familj har under många år lagt stor del av sin tid på trädgården. I fjol testade han för första gången att odla tromboncino, en typ av squash, och Henrik säger att det verkligen blev en succé. Nu tipsar han andra om att göra samma sak. Både på grund av den goda smaken, dess långa hållbarhet och den roliga formen. 

– Vi upptäckte den på en av våra resor till Italien och såg den för första gången på en grönsaksmarknad i Toscana. Då lyfte en farbror upp en gigantisk grönsak som såg ut som en trombon och vägde nästan tio kilo. Han sa att den hette tromboncino, jag blev helt fascinerad av ordet och växten.

undefined
Om det finns maskar i jorden är det ett bevis på att den är bra och levande.

I mars förra året började Henrik söka på nätet efter tromboncino och lyckades köpa några frön från en sajt.

– En del av växterna band jag upp på armeringsjärn och vissa fick vara på marken. Det är olika form beroende på hur du väljer att odla dem. 

Han säger att de använder tromboncino på flera olika sätt.

– Vi grillade den, hade i soppor och skivade hälften potatis och tromboncino i en potatisgratäng. Den har många användningsområden och växte fram tills i oktober. Då tog vi in frukterna i vår källare, och åt den sista nu i slutet av mars.

Finns det någon hemlighet om man ska odla den? 

– Den behöver otroligt mycket näring! Så vi satte dem i 100 procent hästskit. Det blev en succé! Det är en bra utväxling att gå från gammal hästskit till något gott att förädla på grillen!

undefined
Henrik säger att det är hög tid att göra det mysigt utanför entrén till ditt hem och sätta ut blommor.

Han tipsar även om sätta några härliga blommor inför påsken.

– Sätt fyra penséer, lite fjädrar och en minipåsklilja i en kruka. Det är jättekul att plocka ihop olika kombinationer, det är alltid fint att ha en kruka med vårblommor utanför dörren. Det är något som verkligen lyfter och sedan kan man plantera ner dem i trädgården och ge dem nytt liv. 

Med start på skärtorsdagen kommer Henrik även att i korta tv-avsnitt dela med sig av sina trädgårdstips i på Helagotland.se – varje torsdag.

Mer inspiration för hem och trädgård hittar du i bilagan Living Gotland.

Så kan du spara vatten

”Alla bör se över hur man kan spara på vatten i sommar när det blir bevattningsförbud. Det är den viktigaste frågan för oss odlare. Om man inte har hängrännor på uthus och garage är det något som man borde skaffa och sedan leda ner i en behållare. Vi använder stora tankar och kan spara 3 000 liter vatten om det kommer riktiga skyfall”, säger Henrik Radhe. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!