Tomas Johansson på länsstyrelsen handlägger alla viltskadeärenden. I det här fallet alltså betesskador från vitkindade gäss.
- Alla ansökningar har inte kommit in än men jag befarar att det blir många. Det har varit mycket mer skador på markerna.
De vitkindade gässen mellanlandar på Gotland både på vår och höst. På våren är gässen på väg norrut från kustnära övervintringsplatser i södra Danmark, Tyskland och Nederländerna.
Gässen är på väg till Ishavskusten för att häcka och det är inför den långa slutetappen som de förser sig från de dukade borden på Gotland. Alltså den höstsådd som just tittat upp och som markägarna räknat med ska resultera i inkomstbringande skörd.
Hungriga
Men gässen är många och hungriga. Resultatet blir stora förluster för bönderna som kan få ersättning av staten för betesskadorna.
- Beloppet som betalas ut årligen brukar ligga kring 600 000 kronor, säger Tomas Johansson. I fjol betalades pengar ut till runt 35 lantbrukare, de flesta på Storsudret, men också för skador på jordbruksmark i Burs, Lau och När till exempel.
I När har man försökt skrämma gässen till särskilda åkrar där de ska få beta i fred.
- Men det har inte fungerat särskilt väl.
I våras anställdes dessutom en person som hade i uppdrag att fungera som levande fågelskrämma.
Gässen skrämdes förr med hjälp av gasolkanoner. Men fåglarna lärde sig snart att det inte var farligt.
Tusentals vitkindade gäss häckar på Gotland. Det första paret häckade på Laus holmar år 1971.