Trottoarerna och gatorna i kvarter efter kvarter sopas nu rena i Visby. När sista gatan är rengjord i stan är Gotland färdigsopat. Det övriga tätorter på ön som regionen maskinsopar (bland andra Fårösund, Slite, Klintehamn, Hemse) är nämligen redan klara.
– Vi har varit igång sedan 10-15 februari. Det är väderleken och hur kallt det är som avgör när vi börjar och antalet som är i gång beror på hur väderleken är. Är det frostgrader kan vi inte använda någon form av dammbindning och bevattning som gör att det då blir trafikosäkert, konstaterar Isak Malm, avdelningschef vid regionens gatu- och parkavdelning.
Varje vinter sprids 2 000-3 000 ton sand på vägnätet. Och ungefär lika mycket ska forslas bort även om en del förstås försvunnit ut i naturen. Varje lastbilslass tar tio ton så om man räknar på 2 000 ton sand innebär det 200 lass som körs i väg från gatorna. Sanden återanvänds i samband med va-projekt som bland annat dikesfyllning.
– Det är en ganska lång process. Vi arbetar under cirka tre månaders tid. Vi börjar med grovsopning då vi tar upp de grova strängarna. Efter att ha tagit de stora genomfartslederna, backar och lasarettsområdet går vi in i finsopningsskedet och in i villaområdena, säger Isak Malm.
Frånsett vägarna sopar man också en del andra områden som fastigheter och skolgårdar. Något som ska vara klart till examenstiderna.
– I första skedet kör vi väldigt mycket nätter, när vi arbetar i villaområdena och smågatorna försöker vi ta det på dagen när folk är på jobbet.
Parkerade bilar är förstås vanliga hinder. Vissa Visbygator med 24 timmars parkering är dessutom fullparkerade dygnet om, av boende på kvällstid och av i närområdet arbetande under dagen. För att underlätta framkomligheten för städfordonen sätter man därför ut skyltar i aktuella områden och ber ägarna att ställa bilarna på annan plats under den aktuella städveckan fram tills sopningen skett.
– Ju fler fordon som är borta och ju mer fastighetsägarna har rensat sly och buskage mot fastighetsgränsen, desto mer underlättar det för oss att göra ett bra arbete.
På fastlandet är man oftare strängare och använder tillfälligt parkeringsförbud. Är det aktuellt i Visby?
– Nej, det hoppas jag inte kommer hit. Det här brukar lösa sig bra i samarbete med boende och min avdelning, menar Isak Malm.