Det finns nog en och annan läsare som inte känner till Fruntimmerssamfundet, så en liten historielektion kanske kan vara på sin plats att inleda med.
Samfundet grundades den 3 juni 1823 av en grupp damer från Visbys societet som följt manssamfundet ”De Badande Wännernas” arbete. Dessa damer ansåg att det behövde göras något för att uppmärksamma de orättvisor när det gällde ”fattiga flickor”, och man beslutade därför att starta en skola där hushållslära och textilkunskap var i fokus.
Själva skolan låg inledningsvis i hörnet av S:t Hansgatan och Bremergränd, men 1836 flyttade man till en större lokal i hörnet av Biskopsgatan och Västra Kyrkogatan. Där bedrev man sedan utbildning ända fram till 1967.
I samband med att skolan lades ned sålde man även själva fastigheten, och fick på så sätt in en större summa pengar. Med dessa som grund bildades en stiftelse som årligen delar ut stipendier till kvinnor som studerar på eftergymnasial nivå.
När vi nu är tillbaka i nutid kan vi konstatera att Fruntimmerssamfundet fyller 200 år inom några veckor, och att man i och med det är en av landets absolut äldsta kvinnoföreningar. I dag har samfundet strax under 450 medlemmar, och trots att tiderna förändrats sedan grundandet har man i stort sett samma inriktning i dag som år 1823.
– Det är ganska hisnande att tänka att tänka i de banorna, men nu som då så arbetar vi för kvinnors möjlighet att utbilda sig och i längden hjälpa och stötta kvinnor till arbete, säger 80-åriga Anja Andersson, skattmästare i Fruntimmerssamfundet sedan flera årtionden tillbaka.
Själv gick hon med i samfundet för omkring 50 år sedan, men när det snart vankas årsmöte gör hon sig nu redo att lämna styrelsen. Det gör också Siv Langenstam, 74 år, som varit samfundets ordförande de senaste nio åren.
– Det är dags att lämna över till någon annan nu, men jag tycker det är viktigt att samfundet får leva vidare och att man värnar om den historia som finns i det, säger hon.
Anja och Siv berättar att själva samfundet brinner för hantverk och kultur, och att man delat ut bidrag till bland annat flera bokprojekt, midsommarfirandet på Paviljongsplan, Skaparfestivalen i Hemse och Gotland chamber music festival. Utöver det har man även givit pengar till flera samhällsnyttiga organisationer.
När det gäller samfundets stiftelse så har den varit ännu mer generös genom åren. Förra året fick 63 stipendiater dela på 764 000 kronor, och sedan stiftelsen grundades 1969 har totalt 12 miljoner kronor delats ut till studerande kvinnor.
– Jag skulle säga att stiftelsen gör en jädra fin insats, slår Anja Andersson fast.
En utmaning för samfundet är dock att få in yngre medlemmar, något som både Siv och Anja ser som viktigt inför framtiden då medelåldern är hög.
– Alla vi som sitter i styrelsen är överens om att Fruntimmerssamfundet har en framtid, men vi behöver få in fler i den yngre generationen för att föreningen ska överleva, säger Siv Langenstam.
Det finns dock redan nu en viss återväxt i styrelsen då 38-åriga Sara Lundin i dagsläget är vice ordförande. Hon berättar att hon gick med i Fruntimmerssamfundet 2015.
– Det var en kollega på en tidigare arbetsplats som fick med mig. Jag var 30 år då, och valdes in som medlem samtidigt som en 95-åring, säger Sara med ett skratt.
Vad är det som gör att du vill vara en del av Fruntimmerssamfundet?
– Själva samfundet har en social funktion, och man kan bygga upp ett socialt nätverk genom det. Dessutom är samfundet ett stycke gotländsk kvinnohistoria och därmed också en del av Sveriges kvinnohistoria som inte får glömmas bort. Det är en historia, nutid och framtid som känns oerhört fint och ärofyllt att få vara en del av. Jag känner stor stolthet över att vara medlem i Fruntimmerssamfundet.
Nu vankas alltså 200-årsjubileum för Fruntimmerssamfundet, och förutom att man kommer att släppa en bok skriven av Eva Sjöstrand i samband med årsdagen kommer man även att arrangera en konsert i S:t Nicolai ruin den 3 juni.
– Under konserten kommer det att spelas ”200 år av kvinnomusik” av en stråkkvartett som heter Qvartiett, och den är öppen för allmänheten. Därefter blir det årsmöte och middag för medlemmarna, avslutar Siv Langenstam.