Intresset för att skaffa båt har ökat rejält under coronapandemin. Trenden märks tydligt i hela landet, så också i Visby hamn.
Linda Nystedt och Jörgen Bergström, mer känd som gladiatorn Taurus i TV4:s Gladiatorerna, blev ägare till sin nio meter långa segelbåt i trä strax efter att corona slog till förra våren.
– Man kunde ändå inte resa någonstans, säger Linda Nystedt om köpet av en större båt än vad de redan hade.
För bara 13 000 kronor blev segelbåten, med drygt 50 år på nacken, deras. Än så länge ligger den förtöjd vid kaj i Visby hamn.
– Tyvärr läcker den in, säger Jörgen Bergström och berättar att det lyckligtvis bara handlar om regnvatten uppifrån på grund av trä i relingen som behöver bytas.
Som styrketränare och gladiator har Jörgen Bergström haft många kraftprov, att känna vinden ta tag i båten fyller honom med en känsla som han nu hoppas uppleva oftare. Först vill han ha bättre kunskaper.
– Vi skulle inte ge oss ut med segelbåten själva, säger han och berättar att han hittills bara har seglat med skeppare ombord på Medelhavet i Grekland.
Planen är att underhålla båten och att gå kurs, för att lära sig att segla den själva.
– Det vore väldigt roligt. När seglen hugger tag och man får vinkel är det väldigt kul – och häftigt med kraften, säger Jörgen Bergström.
Linda och Jörgen hade tur och köpte sin segelbåt tidigt under pandemin. På bara ett år har priserna skjutit i höjden. Det ökade intresset och fler som drömmer om egen båt har drivit upp prislappen.
– Det är helt sjukt. Mycket begagnat säljs, och priserna har gått upp med mellan 10 000 och 50 000 per segelbåt, säger vana seglaren Patric Stjernström.
Tillsammans med sonen Simon seglar han den danskbyggda X102:a, döpt till "Oskyldigt blå", som har Visby som hemmahamn. De berättar att fler nybörjare och bristfälliga kunskaper har orsakat många larm till sjöräddningen. Redan i fjol somras märktes det, med många ovana i den täta sjöfarten i Stockholms skärgård.
– Folk kan inte väjningsregler och har problem att lägga till. En del är både rädda och blyga och vi fick hjälpa dem i hamnarna, säger Simon Stjernström medan hans pappa berättar om den man som förra sommaren fick undsättas inte mindre än tre gånger av Sjöräddningssällskapet i Visby.
Att de flesta ändå väljer att skaffa sig goda kunskaper innan de hissar segel märks hos Wisby segelsällskap, som laddar för en sommar med seglarskola.
– Det är bra intresse och vi är överbokade varje år, säger Lasse Karlsson och visar de fyra mindre båtar som skolan förfogar över.
Ombord ryms tre elever och en lärare. Efter fyra teorilektioner och tio lektioner i båten får kursdeltagarna diplom.
Med några få undantag är alla segelbåtar med hemmahamn Visby nu sjösatta. Anders Svenserud hör till de sista att få båten i sjön. Snart måste uppställningsplatsen på parkeringen vara tömd.
– Det här ska vara en välsignelse och inte en förbannelse, man får ta det med ro, säger han men håller med om att det börjar bli lite bråttom.
Motorseglaren Aurora är Anders Svenseruds första större egna båt och han ser den som sin lärobåt. Allt trä ska ännu slipas, oljas och lackas i flera lager. Sedan väntar en lång och förhoppningsvis skön sommar med familjen ombord och vind i seglen.
– Jag gillar Fårö och där kan man ligga vid Lauters och ha boendet med sig, säger han.