Glöd och kreativitet ska rädda butikernas julhandel

Katastrofstämning och havererad julförsäljning? Nej, läget är snarare väldigt positivt hos butikerna i Visby inför den stundande decemberhandeln.

Roland Salemark, Wessman och Pettersson, Jillanda Brandt, Body Shop, Åsa Johansson och Frida Kalmén, Irisdals blomsterhandel, och Michael och Ayla Winberg, från butiken Winbergs.

Roland Salemark, Wessman och Pettersson, Jillanda Brandt, Body Shop, Åsa Johansson och Frida Kalmén, Irisdals blomsterhandel, och Michael och Ayla Winberg, från butiken Winbergs.

Foto: Montage/Dennis Pettersson

Visby2020-12-02 07:28

Black Friday är förbi och nu väntar den riktiga och för många aktörer väldigt viktiga julhandeln. När GT tar en tur på stan vid lunchtid mitt i veckan är det ändå liv och rörelse på gator och i butiker, trots restriktioner och allmänna råd.

– Julhandeln har börjat, vi har åtminstone tjatat på kunderna hela november att den ska börja eftersom vi vill sprida ut folk och inte ha någon trängsel dagarna före jul. Samtidigt hoppas vi att alla inte köper alla julklappar på nätet för då kommer inte vi småbutiker finnas kvar, säger Jillanda Brandt, franchisetagare på The Body Shop på Östercentrum.

För hennes butik var sommaren inte rolig, men hösten har inneburit ett uppsving.

– Folk ringer alltmer in sina beställningar till vår butik och man kan hämta varorna utanför dörren.

Jillanda Brandt vittnar också om att det bara de senaste veckorna blivit en mycket större medvetenhet bland kunderna, och att antalet handlande samtidigt inte minskat nämnvärt.

– Bara de senaste veckorna har väldigt många börjat använda munskydd mer aktivt på stan.

Ett stenkast bort på Kung Magnus väg ligger Winbergs butik som säljer köksattiraljer. De slog upp portarna inför julhandeln för ett år sedan, och ägarna Michael och Ayla Winberg har inte mycket att jämföra med.

– Vi får se hur lojala folk är. Mat och köksprylar är en så stor del av julen, och att man kan träffas. Så utifrån det återstår det att se hur vår försäljning går, säger Ayla Winberg.

– Vi lägger ut saker på Instagram varenda dag och har ett samarbete med en budfirma som kan köra ut saker härifrån både till Gotland och Stockholm. Första veckan nu sätter nog trenden för hur hela december blir, fyller Michael Winberg i.

Föreningen Visby Centrum erbjuder nu hemkörning av varor om man handlar för mer än 500 kronor hos ett 20-tal av föreningens medlemmar. Körningen görs av en budfirma som levererar både till Gotland och Stockholm.

En butik som varit med i många år är Irisdals blomsterhandel i Hästbacken. Butiken har tappat i stort sett alla bröllop och andra sammanhang som det köps blommor till sedan i våras. Inför jul ser läget bättre ut.

– Det största tappet var i somras, nu är det bättre. Många vill ha blommor för att man mår bra av det. Andra år går det att planera och förutse vad vi ska köpa in och kan sälja, men i år det jättesvårt. Ingen vet riktigt hur folk kommer att handla och om vi kommer att kunna fira jul, säger Åsa Johansson, som driver butiken ihop med Frida Kalmén.

De jobbar alltmer med färdiga blomster-kit och ställer färdigpackade kassar utanför butiken till försäljning. I den lilla och smala butiken finns också två entrédörrar som kunder kan använda för att hålla avstånd.

Åsa och Frida använder också visir hela tiden.

– Visiren blir en tydlig reminder om att man inte behöver stå uppå varann, det var lätt att glömma tidigare. Det blir lite som en stoppskylt i pannan, vilket är bra, säger Frida Kalmén.

Bokhandlaren Roland Salemark vid Wessman & Pettersson på Adelsgatan har märkt en viss nedgång, men har ändå ett bra flöde av kunder och många stammisar.

– Skyltsöndagen var väldigt lugn, då tappade vi 60 procent av omsättningen, men veckorna har annars varit bra. Det bästa är att komma hit mellan klockan 14 och 16, då är det som lugnast här. Dagen före julafton förra året hade vi 500 betalande kunder. Det tror jag inte att det blir i år, säger han.

Julhandeln

Förra året räknade Svenskt Handel med att svenska folket köpte julklappar för 21 miljarder kronor i Sverige. Det motsvarar cirka 3 000 kronor per person.

2019 spåddes att 35 procent av konsumenterna köpte en majoritet av sina julklappar på nätet.

Fyra av tio svarade 2019 att de köper majoriteten av sina julklappar i butiker på orten där de bor. Som jämförelse svarade år 2015 sex av tio att de gjorde en majoritet av julklappsköpen i butiker på hemorten.

Källa: Svensk Handel

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!