Sedan en tid tillbaka täcks fönstren till butikslokalen på Adelsgatan 42 i Visby av papper. Där bakom pågår omgörningen av den tidigare klädaffären till ett polkagriskokeri med sekelskifteskänsla.
– Vi är ursprungligen ett gäng Grännabor som har ett polkagriskokeri i Gamla stan i Stockholm. Det är upplagt på samma sätt som det är i Gränna, man kan se när vi tillverkar och det är det vi planerar att göra i Visby. Nyckelorden är tradition, gammaldags svenskt och hantverk, säger Anna Ernemar, som är butikschef och driver kokeriet i Stockholm.
Hon och ägarna till butiken valde att öppna ytterligare en butik i Visby för att staden har samma känsla som Gränna har.
– Det känns som att Visby och Gotland i stort är en naturlig förlängning av Gränna och Gamla stan. Det är gammaldags, det är kullerstensgator, det är mycket fokus på hantverk och på det som vi tycker om, det gamla hederliga svenska, säger Anna Ernemar. Hon fortsätter:
– Där känner vi att vi passar in, sedan är vi personligen väldigt förtjusta i Gotland och Visby och tycker att det är en underbar plats att sträcka ut verksamheten till.
Förutom att erbjuda polkagrisar och annat godis ska det också vara möjligt att själv tillverka polkagrisar.
– Man kan komma och prova på att baka polkagrisar och göra det som ett event. Vi gör det i alla möjliga olika format, det är allt från barnkalas till möhippa. Vi ser framför oss att vi kan göra det även på Gotland. Men vi får se vad som flyger på Gotland, säger Anna Ernemar.
Nu söker bolaget två till tre personer som ska jobba i butiken. Arbetsuppgifterna blir minst sagt varierande.
– Man får göra allt från att stå kassan till tillverkning, fixa skyltfönster, ta emot varuleveranser. Allt som krävs för att driva en godisbutik med tillverkning, säger Anna Ernemar.
Hon hoppas att polkagriskokeriet ska kunna vara öppet året runt men vill inte lova något innan de ser hur det fungerar. Anna Ernemar kommer att fortsätta vara butikschef i Stockholm och dela sin tid mellan huvudstaden och Visby. Men självklart finns hon på plats inför öppningen den 1 juni.
– Det är jättepirrigt. Det här har verkligen varit ett kul projekt och jag tror att det kommer att fortstätta vara spännande och roligt. Vi ser fram emot öppningen så mycket, säger Anna Ernemar.