I samband med att Peab bygger om kommunens gamla lokaler i Visby innerstad till lägenheter har häftiga dateringar gjorts.
I källaren, under det rum där förra oppositionsrådet Björn Jansson satt, fanns grova träbjälkar i taket. Byggnadsantikvarie Peter Joseph beslutade att skicka två borrkärnor med träprover på analys.
På universitetet i Lund matchade forskningsingenjör Hans Linderson träproverna, bland annat mot tidigare kända prover från Ekeby kyrka.
Metoden kallas dendrokronologisk datering, där man jämför årsringarnas tillväxt för att på året när bestämma när trädet vuxit.
I digerdödens spår
Hans Linderson är rutinerad och van att hantera riktigt gamla träprover. Ändå gick en ilning genom hans kropp när han insåg åldern på Visbyproverna. Träden slog rot i början av 1100-talet!
- Jag sitter fortfarande och tittar på bitarna, säger Hans Linderson och berättar att det ena trädet fälldes två år efter att digerdöden slog till i Visby.
År 1351 års tillväxt var extremt bred, vilket visar att man fällde de andra träden runt vintern före. Sannolikt planerades dessa avverkningar innan pesten hade hunnit sprida sig allt för mycket.
Växte i samma skog
Det andra trädet fälldes drygt 100 år tidigare, vintern 1222. Den dateringen är den hittills äldsta för en icke-kyrklig byggnad i Sverige.
Extra intressant är att forskarna kan slå fast att dessa båda träd måste ha vuxit i ungefär samma skog och socken som de som hamnade i Ekeby kyrka.
- Det är rätt häftigt. När man kan bestämma så här exakt tycker jag vetenskapen är bra, säger Peter Joseph och citerar en kollega: "Vi är endast gäster ett kort ögonblick i byggnadernas långa historia".
Stockarna i källartaket var ganska kraftigt angripna av insekter och därför svåra att analysera.
Hans Linderson fick åka slalom mellan årsringarna för att hitta rätt kombination att passa mot det bibliotek av prover han har att jämföra med.
Bockstensmannen
På universitetet i Lund har han mycket långa serier av årstillväxter, unika samlingar som inte finns på så många andra håll i världen.
- Min doktorand går här med ett fynd som är 7 200 år gammalt från en mosse. Jag har även analyserat den påle som Bockstensmannen hade fått spetsad genom sitt bröst. Det var en takryttare av trä från åren mellan 1292 och 1306, säger Hans Linderson.
Tar vara på historien
Mats Regin är platschef på Peab för de totalt 32 lägenheter man planerar att bygga. Han menar att de historiska kunskaperna helt klart blir viktiga för framtida lägenhetsinnevånare.
- För oss och de som flyttar in här i huset är det häftigt att ha det äldsta träet i landet.
Peab jobbar medvetet tillsammans med byggnadsantikvarie Peter Joseph med att bevara så mycket som möjligt av husens historia.
Just nu renoverar man den unika tapet som fanns i regiondirektör Bo Dahllöfs gamla rum. Tapeten, tillverkad i Paris på 1820-talet, är målad med limfärg på pappersväv. Den värderas till omkring en halv miljon kronor, och gör att framtida hyresgäster sannolikt kan minimera sitt behov av ytterligare konst.