Gör om chefstjänster efter avhopp

Cheferna för vårdcentralerna Visby norr och Wisby söder sa upp sig på grund av hög arbetsbelastning. Nu görs tjänsterna om och ansökningstiden förlängs för att locka fler sökande.

Nuvarande chefer på vårdcentralerna Wisby söder och Visby norr slutar sista februari. Primärvårdschefen hoppas ha nya chefer på plats till sommaren.

Nuvarande chefer på vårdcentralerna Wisby söder och Visby norr slutar sista februari. Primärvårdschefen hoppas ha nya chefer på plats till sommaren.

Foto: Henrik Radhe/Arkiv

Visby2020-02-21 06:01

I december skrev GA om att cheferna på öns största vårdcentraler, Wisby söder och Visby norr, sa upp sig på grund av hög arbetsbelastning. De båda jobbar fram tills sista februari. Regionens jobbannonser låg ute med sista ansökningsdag 5 januari, men nu har de beslutat sig för att ändra tjänsterna från enhetschef till verksamhetschef, och förlänga ansökningstiden till 8 mars.

– Att kalla det verksamhetschef tydliggör att man har hela ansvaret, när det gäller allt från den dagliga driften, utvecklingen till personalfrågor och medicinskt ansvar. Våra vårdcentralchefer har i mångt och mycket redan haft det ansvaret, men inte titeln, säger Marie Loob, sjukvårdsdirektör på Region Gotland.

Hon pekar ut två saker som hon menar blir skillnad nu mot hur det tidigare har varit.

– Den ena är att vi lyfter hela primärvården upp till förvaltningsledningen. Primärvårdschefen kommer att rapportera direkt till mig. Det andra är att vi tydliggör uppdraget, säger Marie Loob.

Vid den första annonseringen, när tjänsten hette enhetschef, valdes två kandidater ut för intervju. Dessa två har valt att ha kvar ansökan även när tjänsten nu har ändrats. I slutet av förra veckan fanns alltså två sökande till chefsjobben. Marie Loob hoppas på fler.

– Min förhoppning är att vi ska skapa en tydlighet i organisationen och att vi får intressanta sökanden. Sedan får vi se vad det behövs för stöd runt omkring den här tjänsten, men det behöver personerna själva vara med och bestämma.

Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, tycker att det är klokt att göra om tjänsterna och hoppas i och med det att göra dem mer attraktiva.

– Jag tycker att det är kanon och stöttar det fullt ut. Det blir en större tydlighet i uppdraget och primärvården blir nu en egen del direkt underställd förvaltningsledningen, säger han.

Medan rekryteringen pågår finns tillförordnade chefer utsedda på båda vårdcentralerna. Planen är att hålla intervjuer i mitten av mars, skriver primärvårdschef Carina Söderström i ett mail, men det dröjer ännu några månader tills cheferna är på plats. 

– Om vi har tur kan nya cheferna börja anställningen omgående, men det brukar oftast vara så att man har tre månaders uppsägningstid från nuvarande anställning, vilket gör att vi då kanske landar runt slutet av juni, skriver hon till GA.

Marie Loob, sjukvårdsdirektör på Region Gotland, hoppas på fler sökande.
Marie Loob, sjukvårdsdirektör på Region Gotland, hoppas på fler sökande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!