”Jag vill inte att de blir talibanernas slavar”

Signalens gamla skylt har av en slump blivit en del av Gotlands museums första graffiti-utställning någonsin: ”Soul of Kabul”. Huvudpersonen är annars den afghanska Slitebon Khaled Amiri. Han ställer ut verk från en numera tystad gatukonstscen.

Tatueringen symboliserar Khaled Amiris hopp om ett Afghanistan fritt från talibanernas religiösa förtryck.

Tatueringen symboliserar Khaled Amiris hopp om ett Afghanistan fritt från talibanernas religiösa förtryck.

Foto: Henrik Lindstedt

Visby2024-02-04 19:00

En flicka i slöja höjer bestämt ett hjärta över sitt huvud. ”Afghanistan”, står det skrivet i dari. 

För konstnären Khaled Amiri symboliserar hon flickors och kvinnors rätt till frihet och makt över sina egna liv. Rättigheter som kraftigt beskurits sedan talibanerna återtog makten. 

– Talibanerna har låst in kvinnorna i burkan, som Khaled Amiri säger.

Hans syster och mamma bor fortfarande kvar och håller honom uppdaterad om läget. 

– Min syster studerade till undersköterska förut, men det fick hon inte längre. Nu är hon inlåst hemma. 

Innan han som tonåring flydde från krig och elände mot Europa blev Khaled Amiri en del av Kabuls street art-scen, där stilar från världens alla hörn blandades i ofta politiska budskap. En grupp graffiti- och muralkonstnärer kallade sig ArtLords i motsats till warlords, eller krigsherrar på svenska. 

Det är den folkliga rörelsen som Gotlands museum och curator Mathias Strömer vill visa upp i den nya utställningen ”Soul of Kabul”, med premiär den 3 februari. 

– Det finns många communities på Gotland och den afghanska diasporan är en av dem. Vi hoppas att många av dem hittar hit. Och gärna folk från öns street art-scen också, säger Mathias Strömer. 

För graffiti är inte något begränsat i varken tid eller rum, påpekar Mathias Strömer. Det har funnits sedan antiken och kanske kan man till och med påstå att museets bild- och runstenar representerar en tidig form. 

undefined
I ingången möts besökarna av ett verk av Sara Rahmani, en afghansk konstnär baserad i USA.
undefined
I lördags var det premiär för utställningen Soul of Kabul, som producerats av Mathias Strömer.

– Street art fångas ofta upp och utvecklas av unga och marginaliserade människor. Men vi behöver bli bättre på att förstå och bevara den här konsten. För det är en bra källa för att förstå andra platser, säger han.

Utöver Khaled Amiris verk syns bilder på muralmålningar från Kabul, med budskap som i dag målats över av talibanerna. Och i ena hörnet står en gammal skylt från södra Visby. Den skrevs in i samlingarna som ett minne av en svunnen tid, ett rivet kvarter, och plockas nu upp av en helt annan anledning. Tvärs över den klassiska rosen i Signalens logga har någon målat sin tag: ”H8R”.

– Så av en slump har vi faktiskt en tag från en gotländsk graffare i samlingarna, säger Mathias Strömer. 

undefined
Gotlands museum har sparat den gamla Signalen-skylten för eftervärlden. Av en slump har det också blivit museets enda föremål med modern gatukonst, i form av taggen ”H8R”. Därför blir den en del av den nya utställningen.

Efter talibanernas återkomst i Afghanistan har Kabuls graffiti-rörelse spridits över världen och deras budskap målats över. 

Den i dag 24-årige Khaled Amiri lämnade hemlandet 2015 och kom först till Skåne. Nu har han hittat sitt hem i Slite, där han bor med flickvän och värdfamilj. 

Därifrån kommer han att fortsätta driva sin kamp mot orättvisorna i sitt hemland. 

– Jag skriver mycket om kvinnors rättigheter på Facebook, Tiktok, Youtube och Instagram. Jag vill inte att de ska vara talibanernas slavar, säger Khaled Amiri.

undefined
Det som ställs ut har Khaled Amiri skapat ur minnet av sina verk från Kabul.
undefined
I utställningsrummet kommer det finnas en workshop-del där besökarna kan skapa sina egna stenciler och spraya sina egna verk.

Mathias Strömer vill att utställningen ska sprida kunskap och ge besökarna sisu. Men Khaled Amiri har svårt att känna hopp inför situationen i Afghanistan. 

– Det är svårt, för sedan dagen jag föddes har jag sett hur friheten tagits ifrån oss. Det är hela tiden krig. Men om talibanerna försvinner hoppas jag att alla kan få frihet att utvecklas och leva hur de vill, säger han. 

För kunskap är makt. Det är därför talibanerna stängt skolor och begränsat journalisters frihet, påpekar Khaled Amiri. Han kände till och med en kvinnlig youtuber som mördades för sina ord.

– Om alla får kunskap kommer ingen att lyssna på dem, säger Khaled Amiri. 

undefined
På väg från Gotlands museum stöter vi på ”KUNSKAP = MAKT” på bibliotekets fasad. Det är inte Khaled Amiris verk, men ett budskap han är alltför bekant med från Afghanistan, där talibanerna begränsat yttrandefriheten och tagit ifrån tonårsflickor rätten till utbildning.
Utställning på Fornsalen

Vad: Utställningen Soul of Kabul är Gotlands museums första graffiti-utställning. Den zoomar in på den folkliga gatukonströrelse som spreds i Afghanistans huvudstad under tidigt 2000-tal. Huvudperson är Slitebon Khaled Amiri som har återskapat sina verk från hemlandet.

När: 3 februari (vernissage 13.00) till 10 mars.

Var: Gotlands museum, Fornsalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!