Från början var skälet att få lite extra fickpengar till fika och kunna handla i kiosken medan Göran Linhatte gjorde värnplikten.
– Då hade man bara fem spänn om dagen, men lämnade man blod fick man 30 kronor kontant i handen och det tyckte jag var bra betalt, säger han på väg in till blodcentralen på Visby lasarett för ännu en tappning.
Nästa månad fyller Göran Linhatte 75 år och räknar man fyra och en halv deciliter blod varje gång, fyra gånger per år, i 55 år, har han snart passerat 100 liter. Blod som genom åren getts till gotlänningar och besökare i behov av påfyllning, exempelvis vid större olyckor eller operationer.
– Kan man hjälpa någon annan människa i behov av blod känns det bara bra, säger han och fyller i den obligatoriska hälsokontrollen.
I dag har ersättningen omvandlats från 30 kronor till kaffe och smörgås, och valfri gåva ur presentskåpet på mottagningen. Men för Göran är den årliga kontrollen av blodtryck och hälsa mer värt.
– Har du högt blodtryck märker du det inte själv, säger han och menar att en och annan kanske slarvar med den kontrollen.
Pia Hultemar förbereder nålen och tvättar armvecket rent där hon ska sticka. Hon har nästan lika stor erfarenhet som Göran, med 44 år på Visby lasarett.
– Du var väldigt försiktig du, säger han berömmande om hur hon lyckas sätta nålen knappt utan att det känns i hans arm.
Mellan fem och tio minuter tar det att tappa, sedan får Göran järntabletter för att kroppen ska återgå till det normala, och kaffe och en smörgås.
Göran är en av omkring 2 000 gotlänningar som mer eller mindre regelbundet ger av sitt blod.
– Gotland är duktigare än Stockholm på att lämna blod. Jag tror att det har att göra med att vi tar ansvar för varandra, säger Helena Ström, enhetschef för laboratoriemedicinskt center, dit blodcentralen hör.
Under pandemin har även blodgivare drabbats av infektioner, vilket gjort att de inte kunnat lämna blod som vanligt. Behovet finns hela tiden av nya blodgivare och Helena Ström är nyligen själv anmäld för att kunna bidra.
– Det viktiga är att de som är registrerade blodgivare verkligen kommer och lämnar. Vi behöver fler som Göran, jag tycker att alla som kan lämna ska göra det. Blod räddar faktiskt liv ute i vården och det är en insats man gör, säger hon.
Med ett förband runt armen tackar Göran för sig.
– Det är superbra att sådana som du finns – du är otrolig, säger Helena Ström.