Framförallt från Stockholm har det de senaste dagarna rapporterats om barnmorskor som flyr yrket. Bakom massuppsägningarna ligger åratal av underbemannade förlossningsavdelningar, otaliga timmar övertid och en ständig brist på barnmorskor. Barnmorskekrisen är akut i stora delar av landet, men inte på Gotland.
– Man säger upp sig på de stora sjukhusen i Stockholm, Göteborg och Malmö. Situationen för de i Stockholm är förfärlig men det går inte att jämföra med hur vi har det på Gotland, säger Anna Hörsne-Malmborg, enhetschef för förlossningsavdelningen på Visby lasarett.
På Visby lasarett finns det i dagsläget inga vakanta platser för barnmorskor.
– Vi har det bra, vi är den enda kliniken i landet där det fungerar. Vi har en bemanning som är hållbar, säger barnmorskan Ann Samuelsson som även är facklig representant på Barnmorskeförbundet.
Enligt Socialstyrelsens ranking av barnmorsketätheten, från Nationella planeringsstödet 2021, är Gotland och Jämtland de två regionerna i landet som har flestbarnmorskor sett till antalet kvinnor i fertil ålder.
Trots det kan det vara stressigt på förlossningen även på Gotland.
– Man vet aldrig när det föds barn, ibland är det noll och ibland är det sju förlossningar samtidigt. Vi har barnmorskor vi kan ringa in men vi går in själva och jobbar över vid behov. Är det hög belastning får alla jobba färdigt, säger Ann Samuelsson.
Enligt Ann Samuelsson har det även tufft på grund av covid-19.
– Corona var jobbigt men den stormen har vi ridit ut. Nu är det som det är på Visby lasarett, det är ingen skillnad mot innan corona, säger hon.
Sveriges kommuner och landsting gjorde nyligen en nationell enkät som besvarats av 52 000 gravida och nyblivna mammor. Svaren visar att en majoritet är nöjda med mödrahälso- och förlossningsvården. Nio av tio har svarat att de känt sig trygga och bemötta med respekt och värdighet. De allra flesta har också svarat att de tycker att barnmorskan var närvarande i förlossningsrummet i den utsträckning man önskade.
Enkäten visar även att sex av tio kvinnor anser att de fått tillräcklig information om återhämtning och tiden efter förlossning. Var tredje kvinna som upplevt fysiska besvär efter förlossning har uppgett att de inte vet vart de ska vända sig för att söka vård.