Gotland tappar i bostadsrankning

Studenternas problem med att hitta bostäder har förvärrats på ön. Det anser Sveriges förenade studentkårer, SFS, som ger Visby lägsta betyg i en färsk rapport.

Micaela Janatuinen, ordförande för Gotlands studentkår Rindi, gläds åt att fler väljer att studera på Gotland men efterlyser längre hyreskontrakt, för Gotlands bästa.

Micaela Janatuinen, ordförande för Gotlands studentkår Rindi, gläds åt att fler väljer att studera på Gotland men efterlyser längre hyreskontrakt, för Gotlands bästa.

Foto: Mikael Carlson

VISBY2018-08-23 06:03

Organisationen granskar varje år bostadssituationen i Sveriges studentstäder, och betygsätter dem i tre nivåer. I år har 33 orter synats. Visby halkar ner från fjolårets placering i den mellersta nivån till den lägsta.Rapporten hävdar att utbudet av studentbostäder i Visby är begränsat, med kötider på två år. Även om kötiden minskar under terminens gång kommer merparten av studenterna inte att kunna erbjudas ett permanent boende innan höstterminens slut.

Men det finns också ljusglimtar.

De drygt 200 studentbostäderna i allmännyttan har tolvmånaders kontrakt och hyressättningen bedöms vara rimlig, liksom avståndet till campusområdet i Visby hamn.

Men Sveriges förenade studentkårer ger Visby en röd markering, vilket är det lägsta betyget på den tregradiga skalan där grönt är bäst, gult är medelbra och rött dåligt.

Micaela Janatuinen, ordförande i Gotlands studentkår Rindi, är inte förvånad:

– Jag har talat med SFS utredare och fick reda på att Visby legat på gränsen mellan gult och rött i flera år. Campus har gjort ett bra arbete med att locka nya studenter, men eftersom bostadsläget inte förbättrats blev det rött i år, säger hon.

Som GT tidigare berättat har många arbetsgivare på Gotland allt svårare att hitta bostäder till sin säsongspersonal. Samtidigt saknas personer med specialistkompetens på ön, och Region Gotland hoppas på tillväxt- och befolkningsökning, konstaterar studentkåren.

– Vi vet att över 60 procent av våra studenter vill stanna kvar på Gotland efter examen, men de har svårt att få en förankring i det gotländska samhället som en följd av sin otrygga bostadssituation, påpekar Micaela Janatuinen.

Rindi får i rapporten beröm för sitt arbete med att sammanföra privatvärdar med bostadssökande studenter.

– Samtidigt är det otryggt att studenter behöver förlita sig så mycket på privata värdar. Jag har vänner som flyttat tolv gånger på tre-fyra år. Vi önskar att fler satsar på studentbostäder med tolvmånaders kontrakt, både i det befintliga beståndet och vid nyproduktion. Det skulle inte bara gynna studenter utan även Gotlands tillväxt och utveckling, anser Micaela Janatuinen.

FÄRGKODERNA

En studieort får i SFS rapport grön markering om den kan erbjuda studenterna ett tryggt boende inom en månad. Nio av trettiotre orter får grön markering.Gul markering får staden om den någon gång under höstterminen kan erbjuda studenter ett boende med förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden.Tolv orter får gul.De orter som inte kan erbjuda ett boende under höstterminen får en röd markering. Tolv orter får röd.Källa: Sveriges förenade studentkårer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!