Vad händer med skolan och får vi fortsätta utbildningen, var frågor i går när föräldrar, och elever mötte Jan Holmquist, regionens gymnasie- och vuxenutbildningschef.
- Alla elever kommer att erbjudas utbildning och får fortsätta under vårterminen. Vi tar ansvar för elever skrivna på Gotland men hemkommunerna får betala för dem som är skrivna på fastlandet, säger han.
- Då hålls gruppen samlad men det blir svårt när 12 av 16 elever tar studenten och försvinner, summerar Jan Holmquist.
Nedläggningsmöte
Enligt skollagen är det elevernas hemkommuner som är ansvariga för att de kan avsluta sin gymnasieutbildning.
- Personligen hoppas jag att skolan blir kvar i vår så att eleverna i årskurs tre kan ta sin studentexamen. Det är i alla fall min vilja, säger rektor Malin Fredlund.
Huvudmannen för Gotlands hästgymnasium har fattat beslutet att lägga ner skolan. Susanne Lundgren är ordinarie styrelseledamot och firmatecknare i Gotlandsgymnasiet AB som driver friskolan.
- Jag är på väg till ett viktigt möte och svarar inte på några frågor, säger hon i telefon.
Samtal
Skolan hade bjudit in gymnasie- och vuxenutbildningens chef till samtal för att diskutera lösningar.
- Jag lider med våra elever som drabbas och särskilt med våra fastlandsungdomar som så gärna vill gå kvar, säger Malin Fredlund.
Gotlandsgymnasiet AB kommer inte att driva skolan efter den sista december och ser två alternativ som tillvaratar elevernas intressen
Det första bygger på att nuvarande huvudman driver skolan vidare under nedläggningsfasen. Det andra innebär att regionen övertar huvudmannaskapet för skolan.
- Ett alternativ föll direkt. Fredrik Lundgren, kan inte gå in i verksamheten, slår Jan Holmquist fast.