Gotlandsbolaget har sålt flera av sina fartyg

Sedan 2011 har Gotlandsbolaget varit involverat i havsbaserad vindkraft med som mest 12 servicefartyg. Men nu är det slut med det. Vid årsskiftet avyttrades de sista servicefartygen.

Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget.

Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget.

Foto: Dennis Pettersson / Arkiv

Visby2021-01-04 12:45

Det kostar att ligga i framkant och den senaste tiden har Gotlandsbolaget valt att satsa allt krut på att klimatväxla inom gotlandstrafiken. De två senaste gotlandsfärjorna har inneburit investeringar på tre miljarder kronor, och det är av den anledningen som bolaget behövt sälja av sin servicefartygsflotta.

– De senaste tio åren har vi haft totalt 12 servicefartyg som varit verksamma inom havsbaserad vindkraft. Vi inledde ett samarbete med Northern Offshore Services på västkusten 2011, och har sedan dess varit engagerade genom att äga ett antal fartyg som de använt i sin verksamhet. Men i samband med de stora investeringar vi gjort i våra nybyggda fartyg inom gotlandstrafiken, och för att kunna minska våra utsläpp med 70 procent fram till 2030 – så har vi efter hand sålt av de här 12 servicefartygen, säger Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget.

De tre sista fartygen att säljas blev M/V Carrier, M/V Dispatcher samt räddningsfartyget M/V Rescuer som använts som ambulansfartyg av Sahlgrenska sjukhuset i Göteborgs skärgård.

Planerar ni för några nya investeringar?

– Vi tittar hela tiden på möjliga investeringar och kanske särskilt inom vår ambitiösa klimatfärdplan, men den senaste försäljningen har helt och hållet att göra med de investeringar vi gjort i de nya fartygen inom gotlandstrafiken. Men vi har också minskat på vårt innehav på produkttanksidan de senaste åren. Vi har sex produkttankfartyg i vår flotta i dag, och om vi backar några år så hade vi 10-12 stycken, så det följer samma mönster kan man säga.

Gotlandsbolaget har även hyrt ut två av sina fartyg. M/S Visby trafikerar en ny linje mellan Frankrike och Irland, men nu har man även beslutat att hyra ut M/S Drotten.

– Det är en kortare period under februari och mars då fartyget annars skulle ha legat still. Vi har lovat motparten att inte offentliggöra några ytterligare detaljer än. Det kan låta märkligt men det är rätt vanligt inom sjöfart där flera rederier konkurrerar. Men det blir inte en ny linje som i fallet med M/S Visby utan M/S Drotten ska ersätta ett annat fartyg som ska in på varv, säger Håkan Johansson.

Det innebär att flera av rederiets medarbetare fortsatt har jobb nu under pandemin, då båda fartygen chartras ut med däck- och maskinpersonal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!