Gotlandsfärjor kan drivas på koskit

Ett nytt projekt ska se över möjligheterna att producera biogas i sydöstra Sverige. Går allt rätt, kan snart gödsel från ön användas som drivmedel på Destination Gotlands färjor.

Positiv. Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson ser bara fördelar med att producera biogas på ön.

Positiv. Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson ser bara fördelar med att producera biogas på ön.

Foto: Dennis Pettersson/helagotland.se

Visby2016-12-24 05:00

En ny förstudie initierad av Energikontor Sydost ska undersöka om det finns en marknad för den biogas som är möjlig att producera i sydöstra Sverige. Det är Europeiska regionala utvecklingsfonden som har beviljat medel till förstudien, som kan innebära att den flytande biogasen i sydöstra Sverige kan användas som ett alternativt drivmedel inom sjöfart och i tunga fordon.

Förutom Energikontor Sydost deltar bland annat Destination Gotland och Region Gotland i projektet.

– Det är intressant att kunna använda biogas som ett drivmedel. I och med att våra nya färjor kan drivas på kyld naturgas ska vi se om det går att utröna möjligheten att kyla biogas, säger Gotlandsbolagens vd Håkan Johansson.

Hannele Johansson på Energikontor Sydost menar att det i Småland samt på Gotland och Öland finns stor outnyttjad potential, främst i form av gödsel, som skulle kunna användas till produktionen av flytande biogas.

– Eftersom utsläppen av jordbruk leder till övergödning av Östersjön är det särskilt intressant att använda gödsel till att producera biogas. Den rötrest som sedan kommer ut ur biogasproduktionen är godkänd för ekologiskt jordbruk vilket innebär att lantbrukarna får en bättre produkt tillbaka än den som de lämnade in till rötning, säger hon i ett pressmeddelande.

Användandet av gotländskt gödsel för att göra flytande biogas, ser Håkan Johansson som positivt.

– Jag tror det skulle ha en stor effekt för Gotland. Vi är ett av de län som har bäst förutsättningar för att producera biogas. Det finns en storskalig anläggning på Gotland för att göra biogas och det skulle vara bra för den övriga näringen på ön, säger han.

Men, som Håkan Johansson poängterat, måste biogasen kunna kylas för att Destination Gotland ska kunna utnyttja drivmedlet. Skulle det däremot fungera, är det bra ur flera synpunkter.

– Att använda förnyelsebar energi är ett steg i rätt riktning. Vår vision på sikt är att bli oberoende av kolbaserade drivmedel. Det är långt fram i tiden men biogas är väldigt intressant, säger Håkan Johansson.

Hur tar ni del av det här projektet?

– Nu handlar det mer om att bidra med vårt vetande, men tittar vi på sikt så är vi en potentiell konsument. Den är en viktig möjlig utveckling för vår del och vi vill förbättra vår miljöpåverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!