Gotlandsfärjorna ska byta namn

Inför nya LNG-färjan M/S Thjelvars anlöp till Visby hamn ska fartyget byta namn. Nu planerar Rederi AB Gotland för fartygsdop.

På bilden anlöper M/S Visborg Visby hamn för första gången. Snart är det dags för nya M/S Thjelvar att komma hem, och då blir det omedelbart dop med nytt namn för färjan.

På bilden anlöper M/S Visborg Visby hamn för första gången. Snart är det dags för nya M/S Thjelvar att komma hem, och då blir det omedelbart dop med nytt namn för färjan.

Foto: Jenny Nilsson / Arkiv

Visby2020-02-05 15:21

Enligt gammal tradition inom Gotlandstrafiken tänker rederiet byta namn på sina fartyg så att de senaste versionerna ska få bära namnen M/S Visby och M/S Gotland. 

M/S Thjelvar som just kommit till varvet i Landskrona ska vid ankomst till Visby döpas om till M/S Gotland. Fartygsdopet planeras i detta nu men kommer att äga rum i början av april.

– Det är väldigt glädjande att kunna döpa fartyget i sin hemmahamn Visby. Särskilt roligt är möjligheten att kunna genomföra ett fartygsdop tillsammans med våra stolta medarbetare inom koncernen, säger Håkan Johansson, VD för Gotlandsbolaget.

Senare i år kommer de andra namnbytena att äga rum där det äldre SF1500-fartyget M/S Gotland byter namn till M/S Drotten, och nuvarande M/S Visby byter namn till M/S Visborg.

Enligt Håkan Johansson har namnbytena ingenting att göra med en eventuell försäljning av de äldre fartygen, för vilket det än så länge inte finns några konkreta planer.

– Vi gör det här framförallt för att föra vidare det stolta historiska sättet att benämna en ny generation fartyg för Gotlandstrafiken – en tradition som funnits sedan bolaget bildades 1865, säger Håkan Johansson.

Även Gotlandsbolagets styrelseordförande Ann-Marie Åström, ser fram emot fartygsdopet:

– Vi är stolta över vår historia och tradition. De nya fartygen som kan drivas med biobränsle och möjliggör klimatomställning i Gotlandstrafiken är våra största investeringar någonsin och kommer bära de mest historiska fartygsnamnen i vår trafik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!