117 balkonger vid Gotlandshem fick nyttjandeförbud

Samtliga Gotlandshems balkonger i kvarteret Bogen 2, totalt 117 stycken, har fått nyttjandeförbud på grund av en renoveringsmiss. Nu pågår åtgärder för att häva förbudet.

Lars och Linda pratar med grannen Elin Hardinger om den senaste tidens strul från Gotlandshem.

Lars och Linda pratar med grannen Elin Hardinger om den senaste tidens strul från Gotlandshem.

Foto: Paula Zielinski

Visby2021-05-11 10:00

Tidningen Hem & hyra var först ut med nyheten att alla hyresgäster i Bogen 2 fått nyttjandeförbud på sina balkonger. Anledningen var en renoveringsmiss som gjorde att barn kunde klättra på räcket och dessutom skära sig på delar av de renoverade balkongerna.

Johan Malmros är chef för bostadsutveckling vid Gotlandshem:

– För en tid sedan fick vi indikationer på att balkongerna kanske inte var helt godkända. Men vi hade inte räknat med att det skulle bli nyttjandeförbud. 

I mitten av mars fick Gotlandshem föreläggandet från byggnadsnämnden och bolaget gick då direkt ut med informationen till hyresgästerna.

– Vi tänkte att vi behövde agera omedelbart. Så fort våren är här måste hyresgästerna kunna nyttja sina balkonger. Det handlar ju ändå om en viktig del av det de betalar hyra för, säger Johan Malmros.

Nästa problem blev att den skyddsskiva Gotlandshem bestämt sig för inte gick att få hem i tid. Därför påbörjades en temporär lösning för att hyresgästerna så snabbt som möjligt skulle kunna få tillgång till balkongerna.

– Vi har cirka 40 balkonger kvar med nyttjandeförbud. Eftersom vi nu har fått hem rätt skivor har vi börjat sätta dit de nya. Men sen måste vi byta ut de temporära. Inom två veckor räknar vi med att alla nyttjandeförbud ska vara hävda, antingen med en temporär eller permanent lösning.

Hur kunde det bli så här?

– När vi beslutade om hur renoveringen skulle se ut bestämde vi oss i samråd med entreprenören att renovera i samma stil som när huset byggdes. Det skulle vi inte ha gjort. Vi borde ha följt nyproduktionskraven.

För Gotlandshem kostar misstaget närmare en miljon kronor, utöver ersättning till de drabbade hyresgästerna.

Lars och Linda bor i en av de drabbade lägenheterna i Bogen 2:

– Det är kul att de vill göra fint, men kommunikationen har varit rätt bristfällig. Vi hade två byggbodar på höjd precis utanför huset under väldigt lång tid. Byggjobbarna kunde titta rätt in och några sovmorgnar var det inte tal om. Vi hade önskat att de knackat på och informerat oss innan i allafall.

För grannen Elin Hardinge har det också varit en frustrerande tid.

– Innan balkongfixet så renoverade de fasaden, och det arbetet pågick i två år. Hela förra sommaren blev förstörd då vi inte kunde nyttja uteplatsen, och min nybyggda trall är nu full av målarfärgsfläckar. Jag hoppas alla får ersättning.

Gotlandshem.
Gotlandshem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!