Gotländsk äldrevård står sig väl mot fastlandets

Den gotländska äldreomsorgen står sig väl i en nationell jämförelse.

Visby2010-12-17 04:00

Det visar öppna jämförelser av vården och omsorgen om äldre 2010, som för första gången görs gemensamt av Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting.

Rapporten innehåller 30 indikatorer som belyser vården och omsorgen. Indikatorerna speglar kvalitet utifrån sju områden: de äldres egna uppfattningar, tillgänglighet, vård och omsorg vid särskilda behov, riskförebyggande arbete, riskfylld användning av läkemedel, personal och kompetens samt kostnader.

Utöver jämförelser mellan kommunerna redovisas även jämförelser över tid och mellan kvinnor och män där så är möjligt.

- Det är framför allt två kvalitetsindikatorer jag vill lyfta fram, frågor som rör inflytande och möjligheten för de äldre att vistas ute när de vill, säger Mariann Godin Luthman, chef för socialförvaltningens beställaravdelning.

-  I det dagliga arbetet ser vi till att den person det berör kan påverka utformningen av den hjälp han eller hon får. Vi ligger på grönt i rapporten både när man frågar personer som har hemtjänst och bor i särskilt boende om hur de upplever sitt inflytande.

Upplevelsen av social samvaro och möjligheten att komma ut när man vill får låga omdömen i undersökningen.

När frågan däremot ställs till personer på de gotländska äldreboendena hamnar dock värdet på grönt i årets öppna jämförelser.

Ett utvecklingsområde där Gotland redovisar rött vid en jämförelse med andra kommuner rör andelen äldre som erhållit minst en läkemedelsgenomgång de senaste 12 månaderna.

- Frågan gäller en systematisk bedömning och uppföljning av läkemedelsanvändningen. Vi utvärderar just nu ett par metoder för att finna rätt väg för att få systematik i läkemedelsgenomgångarna, säger Mariann Godin Luthman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!