På soliga, men blåsiga, Skarphäll lastas en närmare tio ton tung container över till en lastbil markerad med ”Human aid” i stora bokstäver. Personen som ska köra är Ingemar Persson, tidigare lastbilschaufför, men numera pensionerad. Det här blir hans femte resa till Ukraina tillsammans med kalmarbaserade föreningen ”Power up Ukraine” som samlar in- och fraktar- olika typer av elgeneratorer till krigsdrabbade områden.
För det mesta är det elverk som levereras, men Ingemar Persson har även kört brandutrustning, kaminer och annat.
– Det började i liten skala men sen exploderade insamlingen. Nu har vi nog kört ett hundratal elverk kan jag tänka mig, berättar han.
Eftersom elverken på Gotland har varit magasinerade i 10-15 år körs de först till Kalmar där de inspekteras så att allt fungerar som det ska. Sedan går transporten vidare till en uppsamlingsplats i västra Ukraina där det beslutas om var det finns störst behov av dem.
– De kan användas till att driva sjukhus, vattenverk, skolor eller annat som behövs, säger Ingemar Persson.
Elverken står i containrar så att de snabbt kan förflyttas.
– Det är smidigt eftersom det går att köra undan dem vid ett anfall eller om de behövs någon annanstans.
Avsändare för elverken, två rejäla och två lite mindre, är Region Gotlands teknikförvaltning. Tidigare användes de till vattenverk – det större av dem kan förse hela Visby med vatten – men sedan en tid tillbaka är elverken utbytta mot större och modernare varianter.
Enhetschef på regionen, Leif Thomsson, är glad att förflyttningen av elverken äntligen blir av.
– De har varit stående i ett förråd här länge. Det är skönt att bli av med dem nu så de kan göra nytta någon annanstans, säger han.
Tidigare har bland annat räddningstjänsten på Gotland skänkt avställda brandbilar till Ukraina. Förhoppningen om elverken är att de kan användas till fältsjukhus eller andra samhällsviktiga instanser som plötsligt kan bli strömlösa på grund av bombningar eller annat.
– Jag vurmar för vatten och avlopp så jag hoppas att de kan användas för att driva avloppsstationer som också är viktiga funktioner i ett samhälle, säger Leif Thomsson.