Fyra elever sitter i sitt klassrum på Tjelvarskolan när de upptäcker något otäckt i video-appen Tiktok. I en film har någon manipulerat bilden från sommarens skolavslutning på ett sätt som pekar ut de fyra vännerna och riktar dödshot mot dem.
Läraren får se videon och tar upp frågan i klassrummet. Men föräldrarna får ingenting veta förrän ett av barnen ringer hem efter skoldagens slut, berättar en av dem i en synpunkt som skickats in till regionen.
“Ingen från skolan hörde av sig. Jag fick ringa klassläraren och allt har sedan tystats ner. Dom försöker få det till att skolan inte har ansvar”, kan man läsa i synpunkten.
Skolans rektor Ingemar Andersson är självkritisk.
– Vi hade absolut kunnat kommunicera bättre med föräldrarna, om vad vi gjort och varför vi inte gjort vissa bitar, till exempel varför vi inte polisanmälde, säger han.
Händelsen inträffade en fredag då ordinarie klasslärare var ledig, därför hanterades den först av en annan lärare. På måndagen blev rektorn informerad och kunde prata ihop sig med lärarna.
– Vi bestämde att klassläraren skulle prata med föräldrarna. Men absolut, jag hade kunnat kalla in föräldrarna. Det är en lärdom jag gör, säger Ingemar Andersson.
Efter den första dagen ska Tiktok-inlägget ha raderats, så skolan har inte kunnat undersöka det närmare. Men en av föräldrarna hörde senare av sig och pekade ut en elev i skolan som misstänkt. Skolan pratade med den misstänkta och hens pappa, men hen förnekade all inblandning.
– Där kommer vi inte längre i vår utredning och därför rekommenderade vi föräldrarna att polisanmäla.
Rena dödshot är ingenting Ingemar Andersson är van vid, men kränkningar och mobbning i sociala medier behöver skolan hantera ofta, berättar han.
– Det händer att elever i skolan dissar eller stänger ute klasskamrater på nätet. Då är det också en sak man kan hantera inom skolan. Men det är enklare att reda ut när man vet vilka som är inblandade, säger han.
Efter mordhotet har den berörda klassen haft en utbildning i risker och beteende i sociala medier, tillsammans med kuratorn och klassläraren.
Hur har ni hanterat de här fyra elevernas känslor och tankar?
– Där ser jag att vi på skolan har förbättringspotential. Vi blev ganska fokuserade på att utreda och få reda på sanning. I det tappade vi kanske de utsatta eleverna lite. Nu har vi diskuterat om kuratorn ska ta upp det här med dem igen, säger Ingemar Andersson.