Gotländska hjärtläkaren varnar för uppskjuten vård

Coronapandmin fick mer än var fjärde med hjärtproblem att undvika att söka vård. När de nu söker har de blivit sjukare. "Det är väldigt illavarslande".

Jacob Werner, överläkare på kardiologen på Visby lasarett, uppmanar till att så snabbt som möjligt söka vård vid symtom på exempelvis stroke.

Jacob Werner, överläkare på kardiologen på Visby lasarett, uppmanar till att så snabbt som möjligt söka vård vid symtom på exempelvis stroke.

Foto: Henrik Radhe

Visby2020-09-29 07:04

I samband med att coronapandemin kom till Sverige började insjuknandet i hjärtinfarkt minska. Antalet hjärtinfarkter som behandlats med ballongvidgning minskade med 25 procent jämfört med tidigare år, enligt Swedeheart, det nationella kvalitetsregistret för hjärtsjukvård. Liknande trend syntes även på Gotland.

– Det var verkligen stor skillnad på hur många som sökte för hjärt- och kärlsjukdomar och stroke. I mars och april upplevde vi i personalen att det var mindre än hälften jämfört med ett vanligt år, berättar Jacob Werner, överläkare på kardiologen på Visby lasarett.

Vad beror det på?

– Vi ser inte att det finns någon medicinsk förklaring till det utan den enda rimliga förklaringen är att man har dragit sig för att söka vård. Det handlar inte om att befolkningen har blivit friskare, säger han.

I riket har insjuknandet i hjärtinfarkt varit lägre än förväntat även under sommaren jämfört med tidigare år, enligt Swedeheart. På Gotland har det däremot sedan i somras börjat återgå till normala nivåer, enligt Jacob Werner.

– Vi har också märkt att de som söker har svårare sjukdomar. I och med att man dragit sig för att söka vård så kommer de nu in med svårare hjärtsjukdomar – vilket är väldigt illavarslande.

Vad kan det leda till för konsekvenser om man väntar med att söka vård?

– Framför allt att det kan bli onödigt stora konsekvenser av sjukdomen. Kommer man in i ett tidigt skede kan vi få mycket bättre resultat på lång sikt, och undvika följder som hjärtsvikt till exempel.

Jacob Werner vill skicka med en uppmaning till de som upplever symtom:

– Det är verkligen viktigt att söka vid illavarslande symtom så som ont i bröstet, eller vid strokesymtom som att man upplever att det är svårt att prata, vid förlamning i någon eller några kroppsdelar eller vid känselbortfall. Det ska tas på allvar, säger Jacob Werner.

Det är inte bara på kardiologen det har märkts en effekt av att gotlänningar har undvikit att söka vård under pandemin, utan det gäller inom hela sjukvården. Region Gotland uppmanade i förra veckan invånare att söka hjälp i tid och att inte avboka sina vårdbesök.

– En del väntar med att kontakta sjukvården för att man inte vill belasta en redan ansträngd sjukvård. Inom vården finns rutiner och skyddsutrustning för att minimera risken för smitta och smittspridning, sa då smittskyddsläkare Maria Amér.

Om man väntar med att söka vård kan det leda till onödigt stora konsekvenser.
Om man väntar med att söka vård kan det leda till onödigt stora konsekvenser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!