Gotländska kris-containern ska resa runt i hela landet

Ny vandringsutställning ska väcka skärmtrötta ungdomars intresse för beredskap om kris och krig.

Det mobila konstprojektet och faluröda kriscontainern "Rädd eller beredd" ska ge ungdomar beredskap om krisen eller kriget kommer.

Det mobila konstprojektet och faluröda kriscontainern "Rädd eller beredd" ska ge ungdomar beredskap om krisen eller kriget kommer.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Visby2022-10-18 12:15

Det började när Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vid sidan av broschyren “Om krisen och kriget kommer” ville hitta ett nytt sätt att nå ut till en yngre målgrupp. Tillsammansmed Statens försvarshistoriska museer och Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad i Visby skapade de då vandringsutställningen “Rädd eller Beredd?”.

undefined
Det mobila konstprojektet och faluröda kriscontainern "Rädd eller beredd" ska ge ungdomar beredskap om krisen eller kriget kommer.

Den är byggd i form av en flyttbar container – som till utseendet liknar en faluröd stuga – och är främst analog. I lådan kommer eleverna få uppleva en “naturkatastrof” samtidigt som de gruppvis ska samarbeta och diskutera sig fram.

Jesper Cederlund är utställningstekniker på Riksantikvarieämbetet och en av hjärnorna bakom projektet. Han har tillsammans med sina kollegor stått för bygget och de tekniska lösningarna.

– Det har varit jätteroligt och vi har gjort det på ett nytt sätt från hur man brukar göra. Det är lätt att sådana här projekt fastnar mellan museers fyra väggar, men den här kommer få åka runt över hela Sverige, säger han. 

undefined
Jesper Cederlund, utställningstekniker på Riksantikvarieämbetet i Visby. Här inne i den mobila utställningscontainern.

Inne i lådan är det uppdelat stationsvis enligt fyra moment: Preppa, värdera, hjälpa och agera. I ena änden av containern står en vevradio, något som kommer vara nytt för de allra flesta ungdomar. Där kommer de med hjälp av radion söka efter den frekvens som spelar ett Viktigt meddelande till allmänheten (VMA).

– De ska vara källkritiska och värdera information, säger Jesper Cederlund. 

undefined
"Samtidigt som det ska bli skönt att lämna ifrån sig den så känns det lite sorgligt att den ska iväg nu.", säger han om att utställningen nu ska resa vidare ut i landet.

På en annan station sitter orangefärgade klossar uppsatta på väggen. Eleverna ska utifrån dessa välja ut fem föremål de helst vill ha med sig in i en kris. Några klossar sticker ut lite extra: Kaffe, godis och kondomer.

– Kondomer går att använda till mer än vad man tror – exempelvis för att transportera vatten, förvara saker som behöver hållas torra och som skydd för sår, säger Jesper Cederlund. 

undefined
I momentet "Preppa" får eleverna välja ut fem av 30 föremål som de vill ha med sig inför en kris. Några av alternativen är lite extra lustiga som kaffe, godis och kondomer.

Därefter skrivs ett kvitto ut över de saker som valts. Det tas sedan med till klassrummet där de kommer få diskutera vidare. 

Vid varje utställningstillfälle kommer två informatörer vara på plats. En med halva klassen i containern och en med andra halvan i klassrummet. Under tiden som eleverna utför momenten i lådan kommer de få uppleva hur vädret går från soligt till att en orkan bryter ut. Det har gjorts genom ett dataspelsprogram som genom ljud- och bildeffekter ska göra det så verkligt som möjligt. 

undefined
Jesper Cederlund har tillsammans med sina kollegor i utställningsverkstaden ansvarat för bygget och de tekniska lösningarna med utställningen.

– Vi valde att göra det i form av en orkan, eftersom det hänt så pass mycket annat i samhället med pandemin och kriget i Ukraina som skulle kunnat gett effekten att vara triggande i stället, säger Jesper Cederlund. 

När utställningen skapades behövde han och hans kollegor bygga den på ett sätt som gör att den enkelt kan monteras ned och upp samt med teknik som är enkel att koppla in. 

undefined
Namnet på utställningen blev ett självklart val om att ungdomarna ska bli beredda på om en katastrof sker, i stället för att vara rädda.

-- Det enda skolan behöver är en markplats som vi kan ställa av den samt en elkabel så att vi kan koppla in den, säger Jesper Cederlund.

Några klasser på Guteskolan har redan fått testa på utställningen under dess utvecklingsfas. Nu ska den vidare till Östersund och sedan Falun. Något som Jesper Cederlund har blandade känslor inför. 

undefined
Jesper Cederlund om projektet: "Det har varit jätteroligt och vi har gjort det på ett nytt sätt från hur man brukar göra. Det är lätt att sådana här projekt fastnar mellan museers fyra väggar, men den här kommer få åka runt över hela Sverige," säger han.

– Samtidigt som det ska bli skönt att lämna ifrån sig den så känns det lite sorgligt att den ska iväg nu. Vi har arbetat dag ut och dag in med den under så lång tid, säger han.

Under 2024 beräknas utställningen vara tillbaka på Gotland igen, för att användas av öns gymnasieelever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!