På Gotland är de redan över 240 medlemmar. De är alla en del av Mothers' Rebellion – en global klimatrörelse som på kort tid växt fram på fem kontinenter. På Gotland startade rörelsen hösten 2023.
Sofia Svedhammer och Kim Ingesson är två medlemmar som snabbt engagerade sig. För dem handlade det om en växande frustration över klimatkrisen, en känsla av att vilja agera men inte veta hur.
– Ibland känns det som att resten av världen går runt med skygglappar, konstaterar Sofia Svedhammer.
Både hon och Kim Ingesson är överens om att det krävs mod, både att träffa nya personer men också att vara med på möten och manifestationer. Men när man väl tar sig över tröskeln finns det mycket att vinna. Det är skönt att kunna omvandla frustrationen till något konkret.
– Man får sörja tillsammans men sen kan sorgen växa till ett hopp.
Många rättigheter som vi i dag tar för givet har historiskt växt fram från folkrörelser och att människor sluter upp för att skapa en förändring.
– Det krävs att någon sticker ut hakan och är obekväm, konstaterar Kim Ingesson.
På Gotland får många nys om Rebellmammorna på sociala medier eller genom bekanta. Sofia Svedhammer och Kim Ingesson hoppas kunna locka fler gotlänningar. Man behöver inte vara en mamma för att gå med. Medlemmarna är både kvinnor och män och inga förkunskaper krävs.
– Det som är så coolt med Rebellmammorna är att alla är välkomna. Man behöver inte ha alla rätt i sin livsstil, det är orättvist att begära det av människor, säger Kim Ingesson.
Hon och Sofia Svedhammer är eniga om att det kan vara svårt att greppa den kris världen befinner sig i när det kommer till klimatfrågan. Kim Ingesson tycker att det ofta läggs för mycket ansvar på individen i de här frågorna.
– Det känns nästan som ett fult knep som politiker gör för att slippa agera.
Att sopsortera räcker inte, menar hon. Det är för lite och det går för långsamt, att ta klimatfrågan på allvar kräver politiska åtgärder. Tillsammans kan de gå ihop för att lägga press på de som bestämmer.
Rebellmammorna på Gotland anordnar bland annat manifestationer, då brukar de sitta i en ring vid Östercentrum. Många har plakat med olika budskap, ofta med namnet på ett barn för att uppmärksamma att det är deras framtid som står på spel. Syftet med de fredliga demonstrationerna är att skapa opinion och ”ringar på vattnet”.
– Vi vill vara en nagel i ögat. När någon går förbi ska de tänka ”oj, varför sitter de där?” och börja reflektera.
Sofia Svedhammer minns en manifestation där det stod några tonårskillar och tittade på dem.
– Då tänkte jag att nu kommer det väl någon syrlig kommentar, men sen så ropade de ”fan vad bra ni är”.
Att födas och leva i ett land med demokratiska rättigheter är ett privilegium, menar de.
– Vi lever i en historisk tid och på en plats där vi kan uttrycka vår åsikt. Då har vi en skyldighet att göra det för dem som inte har samma tur, säger Sofia Svedhammer.
Manifestationerna hålls ofta samtidigt som Rebellmammor i hela världen går ut och demonstrerar för klimaträttvisa. När man känner sig liten och ensam finns det en ”power” att veta att flera länder är med.
– När folk går förbi och undrar ”vad är det där för löjlig ring” så känner jag mig inte löjlig för jag vet att det här kommer bara att växa, säger Kim Ingesson.