Eleverna ska lära alla nå de globala målen

Gotländska skolbarn ska visa omvärlden hur de jobbar för att nå de globala målen. Det är en synnerligen engagerad klass som nu blir miljöexperter i tv.

Polhemsskolans elever i årskurs 5-6 ska vara med i Lilla Aktuellt och lära alla hur vi ska hjälpas åt för att nå de globala målen. På sin skolgård odlar de och många äter mycket vegetariskt.

Polhemsskolans elever i årskurs 5-6 ska vara med i Lilla Aktuellt och lära alla hur vi ska hjälpas åt för att nå de globala målen. På sin skolgård odlar de och många äter mycket vegetariskt.

Foto: Henrik Radhe

Visby2021-05-20 08:05

För två år sedan öppnade Region Gotland Polhemsskolan i norra Visby. 120 elever från förskoleklass till och med årskurs 6 har naturvetenskapliga ämnen och FN:s globala mål för hållbar utveckling som tydlig profil. 

– Målen täcker in hela vårat liv och vårat sätt att leva, och vi vill få in ett resonemang hos eleverna, säger Jesper Wolter, lärare i klass 5-6, och berättar att samhälls- och naturvetenskapliga ämnen är självklara men att miljö och klimat finns med även i undervisning som svenska och matte.

Ryktet om skolans miljöprofil, och samarbetet med Världsnaturfonden för en biologisk mångfald, har nått SVT och redaktionen på Lilla aktuellt. På tisdag kommer ett filmteam för att följa eleverna i årskurs 5-6 under en skoldag. 

– Vi ska vara "veckans klass" i Lilla aktuellt, få svara på frågor och så kommer vi att prata om vårat insektshotell. Det ska bli jättekul att vi äntligen får vara med, vi brukar kolla på programmet varje fredag i skolan, säger Elsa Staf Södergren och får medhåll:

– Jag känner att vi har lite ansvar och jag vill att andra ska bli inspirerade och göra samma sak som vi, säger klasskompisen Arthur von Corswant.

På skolgården har gräset fått växa för att öka den biologiska mångfalden. Just nu sår eleverna linfrön, i ett projekt tillsammans med hemslöjden för att följa hur linberedning går till, och flera pallkragar förbereds för odling. Hos eleverna växer de globala målen allt närmare och engagemanget är stort.

– Vi har mejlat ansvariga för skolmaten och vi vill ha mindre kött, men mer vilt. Vilt är bättre än importerat kött, säger Tilion Torndal och berättar att de har fått vildsvin till skollunch.

De 17 globala målen finns anslagna på ett staket, där någon förra veckan klev in och stal ett av de insektshotell som eleverna tillverkat av material de hittat i naturen.

– Så jäkla onödigt gjort! Vi blev förvånade och irriterade, varför stjäl man något sånt? säger Åke Kalm.

Men genom att vara med i tv vill klassen inspirera andra och påverka.

– Alla kan göra sitt bästa och eftersom vi är många tror jag att vi kommer att lyckas. På Gotland har vi gjort väldigt mycket, säger Ebba Andersson och får medhåll av sin lärare Jesper Wolter:

– Det känns viktigt att få vara med och bidra till att vi når de globala målen. Om nio år är de här eleverna vuxna och då har de fått med sig de här frågorna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!