Gotländska växter bevaras i Botaniska

Botaniska trädgården i Visby har öppnat en ny plantering med 50 olika gotländska växter som anses vara särskilt värda att bevara.

Bonnie Öhman, trädgårdsmästare Botaniska trädgården Visby, vid sin favoritblomma (en Motbretia) i klonarkivet. Hon gillar blommans starka färger.

Bonnie Öhman, trädgårdsmästare Botaniska trädgården Visby, vid sin favoritblomma (en Motbretia) i klonarkivet. Hon gillar blommans starka färger.

Foto: Elisabet Andersson

Visby2021-08-05 14:02

Den nya avdelningen i Botan är ett så kallat klonarkiv med mål att bevara äldre utvalda sorter av lokala frukt, bär, köks- och prydnadsväxter. De 50 gotländska växterna har valts ut av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, men det är personalen i Botan som har utformat platsen de ska växa på. Utgångspunkten var en gammal ritning av nyttoväxtavdelningar från 1920-talet.

– Jag och min kollega har haft väldigt kul tillsammans med att designa och plantera ut växterna. Det är ett väldigt brett spektra av olika sorters växter och vi har velat blanda dem så det alltid är något som blommar i varje bädd, säger trädgårdsmästare Bonnie Öhman.

Klonarkivet i Botan är en del av den Nationella genbanken och runt om i landet finns ungefär 30 lokala klonarkiv. För säkerhets skull odlas växterna både lokalt och på SLU – händer det något på det ena stället finns växterna kvar på det andra. Och det är mycket viktigt att växterna sköts på rätt sätt.

– De får inte gå i frö och jag går och tittar minst en gång i veckan så att det inte hunnit bli överblommat. Vi ska också ta upp och kontrollera lökarna med jämna mellanrum och vi måste ha ett visst antal av varje planta och lök, säger Bonnie Öhman. 

Klonarkivet har kostat sällskapet De badande vännerna, som äger Botan, runt 250 000 kronor.

– Allt som ökar trädgårdens värde för besökare är bra. Den ska ju utvecklas och det här är ett projekt som vi har velat satsa på, säger Sven-Erik Lindström, ordförande i trädgårdsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!