Gotländske Fredrik fick unik inblick i stjärnans liv

Journalisten och författaren Fredrik Emdén följde med Lars Winnerbäck under hela höstturnén. Nu kommer reportageboken ”Alltid nästan där”, ett unikt dokument över en av landets största artister. Snart återses de i Burgsvik.

Fredrik Emdén, uppe till höger, blev som en åttonde medlem i Lars Winnerbäcks band under höstturnén 2023, den som låg till grund för reportageboken "Alltid nästan där - genom Sverige med Lars Winnerbäck". Bilden tagen efter turnéavslutningen den 9 december.

Fredrik Emdén, uppe till höger, blev som en åttonde medlem i Lars Winnerbäcks band under höstturnén 2023, den som låg till grund för reportageboken "Alltid nästan där - genom Sverige med Lars Winnerbäck". Bilden tagen efter turnéavslutningen den 9 december.

Foto: Martin Sköld

Visby2024-06-22 16:30

Artisten Lars Winnerbäck är förutom sin musik till dels känd för att vara ytterst sparsam med intervjuer. Därför är det i sanning en exklusiv resa Visby-bon Fredrik Emdén varit del av.

Det började med ett brev för redan för fem år sedan – och slutade med ett backstage-pass hösten 2023; Access all areas.

– Jag tycker nog att bilden av honom fördjupats och det är en värld som skildras som många inte får tillgång till.

undefined
Det tog fyra år från en första förfrågan tills dörren öppnades för Fredrik Emdén att kliva in i Lars Winnerbäcks värld.

Fredrik Emdén arbetar till vardags på Riksantikvarieämbetet i Visby men är även verksam som journalist.

Ingången till att bli en fluga på turnéväggen var en intervju för SJ:s tidning ”Kupé”, vilken han frilansat för, i samband med releasen av skivan ”Eldtuppen” 2019.

– Han valde ut några få medier, bland annat just ”Kupé”. Men jag tyckte inte jag riktigt kom in på djupet och valde att senare skriva ett brev till honom.

Ungefär: ”Det vore roligt att komma lite närmare”. Inte just nu, blev svaret. Men när det förra våren kungjordes att skivsläpp (”Neutronstjärnan”) och höstturné var på gång sände Emdén en ny fråga: ”Nu kan det väl vara dags?”.

…och så blev det.

undefined
Lars Winnerbäck och Fredrik Emdén efter spelningen på Avicii arena den 2 december i fjol.
undefined
Lars Winnerbäck släpper sällan media in på livet. Reportageboken "Alltid nästan där" är därför ett unikt dokument av en av landets största artister.

Reportageboken ”Alltid nästan där – genom Sverige med Lars Winnerbäck” är en nära berättelse om ett rockband på turné, uppdelat i 20 kapitel. Från en första publik genomlyssning av skivan, via fem veckors repetitioner i Oslo till 15 stopp längs de svenska vägarna, mellan 27 oktober och 9 december.

– De är sju i bandet, inklusive Lasse, jag blev som den åttonde medlemmen som hängde med överallt, i bussen, i logen, på efterfesten, på frukosten…man hade tid att snacka utan att det blev regelrätta intervjuer, säger han.

Som under en eftermiddagstur i bil i uppväxtstaden Linköping, som i bussen över några öl medan övriga i bandet sov.

undefined
Fredrik Emdén har ägnat stora delar av sitt yrkesliv åt kulturjournalistiken. Senast den reportagebok om Lars Winnerbäck, som ges ut lagom till artistens sommarturné.

Det är en osminkad och förmodligen ganska "tråkig" inblick i en av de allra största svenska rockakterna. Det är så han uttrycker det, Fredrik. För det händer ju ungefär samma saker, dag efter dag.

Är den skriven med några förbehåll?

– Inte mer än att Lasse ville läsa i förväg. En del har han strukit, men bara sådant som berör andra personer. Någon försköning av sig själv har han aldrig varit ute efter. Men han var noga med att det här är min bok, inte hans.

Kommer berättelsen att generera några smaskiga rubriker i aftonpressen?

– Nja, jag tror nog de blir rätt besvikna, skrattar han. Vi pratar om alldagliga ting, en del politik, pratar om uppväxten, turnélivet. Och det här är ett reportage, inget kritiskt granskande. Det är för fansen, kan man säga.

Och visst fanns intresse, de 500 signerade exen som gick att beställa via Winnerbäcks hemsida tog slut på några timmar.

undefined
Fredrik Emdén, Access All Areas, viktigt passerkort under den höstturné där han var en fluga på väggen för att senare skriva reportageboken "Alltid nästan där".

Emdén har sin hemvist i det elektroniska med band som Kraftwerk, Depeche Mode och Pet Shop Boys. Det hindrar inte att han tagit till sig av Winnerbäcks låtar via besök på ett stort antal konserter genom åren.

– Jag kan hans låtkatalog och språk och gillar det, men är inget stort fan. Det tror jag är förutsättningen för att skriva en sådan här bok.

Lars Winnerbäcks sommarturné stannar till på Grå Gåsen i Burgsvik den 9 juli. Då kommer Fredrik Emdén att vara på plats, med ännu en AAA-badge runt halsen.

– Det var ett lätt gäng att komma in i och Lasse själv var en utmärkt ledare som såg till att alla blev inkluderade. Ja, jag hoppas att de släpper in mig även nu, när allt är publicerat.

FAKTA/Alltid nästan där

Boken "Alltid nästan där – genom Sverige med Lars Winnerbäck" är en reportagebok skriven av Fredrik Emdén, Visby.

Samtliga fotografier är tagna av Martin Sköld, driven amatörfotofraf och tidigare basist i bandet Kent.

"Alltid nästan där" skildrar över 20 kapitel en av landets största rockakter på turné.

Boken ges ut den 28 juni på Mondial förlag med en releasefest på Lion Bar i Visby då några lokala musiker tolkar Winnerbäck.

Fredrik Emdén har tidigare givit ut flera böcker om ledarskap, men även en bok om den svenska tidigare proffscyklisten Fredrik Kessiakoff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!