Efter att ha serverat öl på krogar i Visby och vintertid i Schweiz ägnar sig Robin Rundqvist numera åt att tillverka dryckerna. Han har utbildat sig till bryggeritekniker i Nynäshamn och arbetar nu vid Gotlands Bryggeri, där han nyligen tillträtt ett vikariat som produktutvecklare.
– Det är mycket på kontoret, planering, vad som ska bryggas och när det ska göras. Men ibland får jag byta om och hjälpa till i produktionen, berättar han.
I jobbet ingår att svara på Systembolagets offerter. De efterfrågar olika typer av öl, och genom blindtester väljs det bryggeri som får i uppdrag att leverera.
– Just nu vill Systembolaget ha hållbara produkter. Vi arbetar åt det hållet. Två sorter har konverterats så att de har ekocertifierade råvaror, berättar Robin Rundqvist.
Robin Rundqvist visar runt i bryggeriet och tappar upp en av de kommande produkterna, en blommig IPA smaksatt med kaffe som är klar för leverans om några veckor. Det ölet har inte Robin komponerat, men som produktutvecklare får han möjlighet att pröva egna recept. I bryggeriet på S:t Hansgatan finns en 50-liters panna där man kan testa mindre mängder.
– Jag har gått från att tycka om IPA till att föredra de mer traditionella sorterna. Jag gillar vår veteöl och skulle gärna vilja testa att brygga ett mörkt bocköl. Ett sånt finns inte i vårt sortiment.
Att tillverka öl är en enkel process, tycker Robin Rundqvist, men tillägger snabbt ändå att den ändå är tekniskt svår. Och det är det komplicerade som gör processen intressant.
– Att få det att klaffa varje gång, hålla en jämn kvalitet, det är den stora utmaningen. Råvarorna kan skifta i kvalitet, men man ska ändå få det resultat man önskar.
För att bemästra bryggningen krävs kunskaper i mikrobiologi.
– När jag läste bryggeriteknik i Nynäshamn hade vi gästföreläsare från Berlin. Det var mycket intressant, och det stipendium som jag har fått gör det möjligt att läsa en nischad kurs i mikrobiologi vid VLB i Berlin, berättar Robin Rundqvist.
Robin Rundqvist har fått det stora Franz Heiss-stipendiet på 50 000 kronor som delas ut av Sveriges Bryggerier. Det lilla stipendiet tilldelas brevbäraren Tomi Kivimäki, en hängiven hobbybryggare i Köping.
Kanske blir det ett återbesök i Berlin i framtiden för Robin Rundqvist. Där finns nämligen utbildning för den som vill titulera sig bryggmästare.