Gotländskt på bordet

Grönsaksdiskar och gårdsbutiker är välfyllda så här års.Första veckan i oktober uppmanas alla gotlänningar att hänga med på "Näramat-veckan" och gå på upptäcktsfärd bland allt som växer och produceras på Gotland.

Variation. Utbudet av lokalproducerade mjölsorter är ganska stort och pannkakan kan varieras.

Variation. Utbudet av lokalproducerade mjölsorter är ganska stort och pannkakan kan varieras.

Foto: Rolf Jönsson

Visby2012-09-27 06:00

Varje dag, året om, vill måltidspedagogerna Sanna och Pernilla Hjortenskog bjuda barnen på Orionskolan och förskolan Riddarsporren på mat som både är ekologisk och närproducerad. Första veckan i oktober går de ett steg längre: Då ska alla råvaror i måltiderna vara producerade på Gotland.

Sanna och Pernilla har, tillsammans med biodynamikern Annelie Franzén och Inger von Corswant på Stafva gård, tagit initiativ till "Näramat-veckan" på Gotland.

Sanna Hjortenskog tog med sig idén hem från Skottland:

- Jag bodde i en by där man körde med lokalproducerad mat en månad varje år. I början tänkte man på allt man inte kunde äta, men efter fyra veckor ville man inte gå tillbaks till sina gamla vanor. Det finns så mycket fint där man bor, berättar Sanna.

Enkla regler

Sanna och Pernilla hoppas att både stora kök och privatpersoner ska hänga med i deras kampanj. Inom kort kommer de att starta en Facebookgrupp där man ska kunna utbyta tips med varandra.

Reglerna för Näramat-veckan är enkla: Alla råvaror ska vara lokalproducerade, men man får låna in salt och tre andra "lyxvaror". Kaffe blir en av Sannas och Pernillas lyxvaror.

Allt kan bli pesto

Om man håller sig till närproducerat måste man tänka om en smula och låta säsongen avgöra vad man äter. Det handlar om planering, men också om att med lite fantasi ta tillvara mer av det som finns omkring en. Ett av Sannas och Pernillas motton är att "det går att göra pesto av allt". Morotsblast, till exempel.

De har fler tips till den som vill anta utmaningen:

- Det är roligt att upptäcka vad som finns i ens närområde. Åk ut och upptäck alla gårdsbutiker, tycker Sanna.

- Tänk efter vad du har i din egen trädgård och upptäck vad som finns i skogen. Valnötter i honung eller honungsstekta äppelskivor är jättefint lördagsgodis, tipsar Pernilla.

Måste tänka om

Det finns gott om skäl till varför man ska äta närproducerat, tycker Sanna och Pernilla.

Det handlar om hållbarhet. Att frukt, kött och grönsaker transporteras världen runt är inte hållbart i längden.

- Vi måste tänka om. Om hela världen skulle ha vår livsstil skulle det behövas tre jordklot till, säger Sanna.

- Dessutom är det viktigt att handla närproducerat nu när vi vill ha jobb till Gotland. Folk måste bli medvetna om allt fantastiskt som vi har här lokalt, säger Pernilla.

Rödbetspaj

Gör en pajdeg av 3 dl gotländskt dinkelsikt, 100 gr smör eller rapsolja och en nypa salt. Tryck ut degen i en form.

Blanda tre stora finrivna rödbetor med 2 dl Stafva rivost eller annan gotländsk starkost, 2 dl färskost, 3 ägg och salt efter behag. Blanda smeten och häll ner den i pajdegsformen.

Grädda i 150 grader i cirka 40 minuter (beroende på ugn). Prova lite fyllning på en gaffel för att känna om rödbetorna är färdiga.

Servera med äppel- och rödlökssallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om