Gute vingård är på väg ut på en ny marknad efter att den tyske importören Arlo Hentschel fastnat för det gotländska vinet.
Hittills har han sålt in vinet till två restauranger i Berlin. Och eftersom han fortsätter marknadsföringen bland restauranger och affärer så är det möjligt att vinet får fler återförsäljare.
Hårt arbete
- Efter alla slitår som det innebär att odla vin ser jag en början på något som kan bli större. Det är spännande, säger Lauri Pappinen.
Tidigare har tyskar som besökt vingården varit intresserade av att köpa vinet, men det har inte fungerat med lagar och regler.
Att en importör från Tyskland väljer att satsa på vinet innebär att det är betydligt enklare att nå ut.
- Om det här går bra får vi överväga satsningar på fler länder, säger Lauri Pappinen.
Knöt kontakt
Det var tack vare en tysk praktikant vid Gute vingård som kontakten knöts. När hon åkte tillbaka till Tyskland tog hon med sig några provflaskor av vinet och Arlo Hentschel fastnade för smaken.
Först beställde han ett vitt vin och för några dagar sedan kom ytterligare en beställning på rött vin. Runt 200 flaskor har gått i väg hittills.
- Det roliga är att de provat vinet helt i blindo, utan att ha känna till något om vår gård.
Fyra anställda jobbar heltid på Gute vingård. Enligt Lauri Pappinen är det för tidigt att säga om exportsatsningen leder till fler arbetstillfällen eller större områden med odlingar än de 3,5 hektar som odlas på Näs i dag.
Tar tid
Årets skörd närmar sig. I år ser den ut att bli större än tidigare.
Enligt Lauri Pappinen tar det runt tio år innan vinstockarna börjar bära druvor med kvalitet och i större mängd.
Nu börjar vingårdens första plantor bland de 13 000 nå den åldern. Förra årets skörd resulterade i drygt 4 000 liter vin. I år kan resultatet bli det dubbla, tror Pappinen.