Gotlänning bakar "prinsesstårtan"

Gotlänningen Conrad Tyrsén är en av fyra bagare som fått hedersuppdraget att baka kronprinsessan Victorias bröllopstårta.

Bröllopstårta. Conrad Tyrsén och tre andra bagare skall komponera den perfekta bröllopstårtan.arkivFoto: Tobias Wallström

Bröllopstårta. Conrad Tyrsén och tre andra bagare skall komponera den perfekta bröllopstårtan.arkivFoto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

Visby2010-04-10 06:00
Förra året vann Conny Tyrsén från Visby tävlingen "Årets konditor". Nu ska han och de tre som vann tävlingen åren före honom, Jennie Elmerfors, Mattias Ljungberg och Maria Grave, komponera den perfekta bröllopstårtan åt kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.
- Vi har redan hållit på och provat smaker i tre, fyra månader, men först nu har det offentliggjorts att det blir vi som bakar tårtorna, säger Conrad Tyrsén från nuvarande hemstaden Stockholm.
Hur den nyskapade "prinsesstårtan" kommer att se ut och smaka hålls hemligt fram till bröllopsdagen den 19 juni.
Smakerna är färdiga, men Conrad Tyrsén aktar sig noga för att försäga sig.

Gotland finns med
- Det kommer att bli väldigt svenskt, och ja, Gotland kommer att finnas med på något sätt, mer kan jag inte säga.
Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling har träffat bagarna flera gånger för att provsmaka och lämna synpunkter. Conrad Tyrsén säger att paret vill ha den perfekta tårtan och att de hittills varit "extremt imponerade".
- Men formen är inte färdig ännu, och vi är perfektionister allihop.
Blir det en hög tårta med brudpar på toppen?
- Brudpar blir det kanske inte, men det blir en hög tårta. Vi har skämtat om att försöka slå Norge som hade en tårta som var 2 meter och 70 centimeter hög.
Har tårtan något namn?
- Nej inte ännu?
Blir receptet offentligt eller tar ni patent på det?
- Receptet kommer att släppas efter bröllopet. Vi vill att så många som möjligt ska kunna baka den och jag är helt övertygad om att smakerna kommer att användas länge. Vi gör det här som representanter för alla bagare och konditorer i Sverige, det finns inget företag bakom.

Till 700 personer
Den ännu namnlösa tårtan ska räcka till uppemot 700 personer.
De fyra mästerbagarna träffas ofta och tränar, "coachade" av branschorganisationens vice ordförande Günter Koerffer som hjälpte till att baka kungaparets bröllopstårta 1976.
- Det är helt vansinnigt roligt och lärorikt. Vi har inte bestämt exakt vem som gör vad än, men sista veckan ska allt fungera perfekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!