Förra veckan överlämnade Mikael Mellqvist sin utredning ”Immunitet för utställningsföremål” till kulturminister Amanda Lind.
– Det skedde digitalt. Jag satt hemma vid köksbordet, och hon var antagligen på sitt kontor, berättar han.
Utredningen lämnar förslag på hur svenska institutioner, och även privatpersoner, ska kunna garantera att föremål som lånas in från utlandet lämnas tillbaka.
– Det finns exempel på utställningar som ställts in för att det saknats garantier, säger Mikael Mellqvist och nämner Millesgården som 2015 tvingades ställa in ”Marc Chagall och hans ryska samtid” sedan ryssarna inte lånat ut verk som skulle ingå.
Många länder har liknande lagstiftning som den som Mikael Mellqvist föreslår. Knäckfrågan har varit om den nya lagen försvårar exempelvis brottsutredningar eller att man använder lagen för att undanhålla föremål från kronofogden. För att inte försvåra det arbetet föreslås att garantier som längst ska kunna ges ett år. Beslut ska tas av regeringen eller lämplig myndighet, troligtvis Riksantikvarieämbetet.
Behövs det verkligen en ny lag för att garantera skydd för inlånade föremål?
– Det hade gått att lösa det genom att skriva in en massa undantag i brottsbalken. Men det hade blivit mycket krångligare, tycker Mikael Mellqvist.
Hur känns det att få en egen lag?
– Jag har gjort ett avtryck, och det är stort på ett sätt. Men man måste ha sinne för proportioner. Det är en liten lag med åtta paragrafer.