Så tänker gotlänningarna om den ökade militära närvaron

Ann Lindahl Forsberg, 65 år, pensionerad barnskötare från Visby: ”Man blir lite betänksam, vad händer? Man får hoppas att vi har en bra beredskap. Om det är lite aktivitet i Östersjön nu så kanske militärens närvaro behövs här. Gotland ligger strategiskt till och man vill inte att de intar vår ö. Men förhoppningsvis händer inget, man får leva på hoppet.”

Ann Lindahl Forsberg, 65 år, pensionerad barnskötare från Visby: ”Man blir lite betänksam, vad händer? Man får hoppas att vi har en bra beredskap. Om det är lite aktivitet i Östersjön nu så kanske militärens närvaro behövs här. Gotland ligger strategiskt till och man vill inte att de intar vår ö. Men förhoppningsvis händer inget, man får leva på hoppet.”

Foto: Embla Hegg

Visby2022-01-17 17:25

Gotlands Allehanda gav sig ut på stan för att ta reda på vad gotlänningarna tycker om att försvaret de senaste dagarna har skalat upp sin verksamhet på Gotland rejält. Under helgen har hundratals soldater och många stridsfordon synts på ön. Enligt Mats Ardin, reglementschef på P18, är säkerhetsläget allvarligt samtidigt som han menar att risken för en väpnad konflikt är låg.

undefined
Algot Persson, 15 år, studerar, från Klintehamn. ”Det är bra att de visar att vi har ett försvar. Jag vet inte om det behövs men det kan vara bra att visa att vi har ett försvar. Sen är det lite överdrivet med stora pansarvagnar, det är heller inte så bra för miljön, de drar ju lite diesel. Jag tror inte så mycket på att Ryssland ska komma hit och ta över. Det sprids så mycket felaktiga rykten, att de ska komma hit och bomba, det tror jag inte på.”

 

undefined
Annie Stumle med dottern Saga, 31 år, fotograf och studerande från Lummelunda. ”Jag tycker att det är jättespännande och bra. Vi civila har så mycket fördomar, det är bra att vi får vänja oss vid att se det. Det är skönt att veta att militären är här eftersom vi är så isolerade här mitt ute i havet. Jag tycker att det var ett glädjebesked men sen var det lite läskigt när det kom fem-sex bandvagnar och de tittade ut med sina vapen.”

 

undefined
Lovisa Björkander, 28 år, mammaledig djurskötare från Hamra. ”Jag bryr mig inte om det så mycket. Jag tänker att de gör väl sitt jobb, men det är inte bra om de känner att de måste öka närvaron här. Jag tänker på det men det är inte så att jag går och oroar mig.”

 

undefined
Hasse Lundgren, 69 år, elektriker, Slite. ”Militären behöver ta alla tillfällen att göra sina övningar. De som tror att vi är på väg in i krig blir oroliga och de andra tycker att det är fånigt. Det är klart att det är bra att de får öva men ryssarna har inte varit här sedan 1808 och de lär inte komma de närmaste 100 åren heller. Jag är inte så begeistrad i det militära, jag tycker att det finns annat att lägga pengar på.”

 

undefined
Hussein Jawad, 29 år, student, Visby: ”Jag tycker att vi inte behöver vara så intensiva här på Gotland. Politiken behöver inte påverka våra liv, vad ska vi säga till barnen om de ser stora militärbilar och kanoner? Jag tycker inte om det, nej.”

 

undefined
Leila Gustafsson, 70 år, pälssömmerska från Kappelshamn. ”Vi har dem utanför fönstret, tre till fyra gånger per dag kör de förbi utanför med stridsvagnar. Det är bra att militären är här nu när ryssarna är i Östersjön. Det är bra att de visar att de finns, jag tror att det behövs.” På bilden syns även Leilas man Jan Gustafsson.

 

undefined
Mat Tuggey, 36 år, lärare, bor i Visby och i Uppsala. ”Det kändes väldigt konstigt när de kom körande här, jag bara tittade på mina kompisar. Det kändes ganska konstigt och surrealistiskt och jag har svårt att se att det är nödvändigt.”

 

undefined
Sara Wennskog, 47 år, sjuksköterska från Boden: ”Jag har precis kommit hit så jag är inte så jätteinsatt. Men det är väl bra att de stärker upp. Jag tycker att det är bra för att visa att man är närvarande och för att visa att vi finns.”

 

undefined
Sören Grytting, 79 år, ingenjör, Visby och Göteborg: ”Det är ett väldigt bra sätt att få dem att öva, då har de en hyfsad anledning till att öva sitt manskap. Nyttan av det är tveksam men för dem själva måste det vara bra tänker jag.”

 

undefined
Adam Stumle, 31 år, talarcoach från Lummelunda. ”Det känns väldigt bra, jag tycker nog att det känns mer obehagligt när man ser vad de representerar. Jag har själv gjort lumpen och jobbat för försvaret och är van att se soldater. Det känns väldigt "friendly" och bekvämt. Gotland är ju en väldigt känslig punkt och det är något alla känner till.”
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!