"Vi måste jobba så att vi har råd med kaffet"

Extrapriser, bäst före-datum, pensionärsrabatter och kaffekris. Hör gotlänningarnas tankar och tips kring hur man hanterar höjda matpriser.

Rolf Ahlgren, Magnus Hedvall, Gustav Aldén och Hans Aldén vill inte att priset på semlor och kaffe ska stiga allt för mycket.

Rolf Ahlgren, Magnus Hedvall, Gustav Aldén och Hans Aldén vill inte att priset på semlor och kaffe ska stiga allt för mycket.

Foto: Malin Stenström

Visby2022-02-11 12:35

Eddie Foti står utanför Willys med en kundvagn. Han tycker att allt har blivit dyrare det senaste året. Samtidigt förstår han att priserna måste höjas för att lantbrukare ska klara av ökade produktionskostnader. Han kommer att fortsätta köpa lokala varor. 

– Min mamma har lärt mig att man inte ska köpa danskt eller tyskt kött, utan välja svenska gårdar. 

Trots att Eddie Foti reagerat på att en matkasse blivit markant dyrare finns det vissa saker han inte vill avstå från.

–Till exempel lite finare salami eller skinka på lördagar. Någonting måste man unna sig.

undefined
Eddie Foti förstår att priserna måste höjas för att lantbrukare ska klara av ökade produktionskostnader. Han kommer att fortsätta köpa lokala varor. "Min mamma har lärt mig att man inte ska köpa danskt eller tyskt kött."

Inne på Stora Coop sitter Magnus Hedvall, Rolf Ahlgren, Gustav Aldén och Hans Aldén. Fyra kaffesugna killar som tar sig en välförtjänt förmiddagsfika. De har inte märkt av så mycket höjda matpriser än. 

– När vi var barn betalade man mer för maten procentuellt, då la man kanske 20-25 procent av inkomsten på mat. Fattar ni hur länge sen det var, nästan på stenåldern, säger Magnus Hedvall och får skrattande medhåll.

Om maten blir mycket dyrare kommer gänget nog märka av det. Men matpriserna går ju upp med allt annat och det är någonting man får stå ut med, konstaterar de.

– Kaffet har blivit väldigt dyrt faktiskt, nästan 60 kronor per paket, säger Rolf Ahlgren.

Låter ni bli att köpa det då?

– Nej nej, förfan. Vi fortsätter köpa det men man gnäller lite medan man dricker det bara.

undefined
Anna Haxne.

Anna Haxne har börjat märka av en viss prishöjning i affären på senaste tiden. Inte på specifika varor, utan generellt. 

– Jag går inte och lusläser prislappar men jag reagerar på priset för det totala. Om man handlade för 800 kronor förut tycker jag att man börjar närma sig 950 kronor nu för samma innehåll. 

Hon är själv i matsvinnsbranschen och tycker sig se en trend där fler vill rädda mat, speciellt nu när matpriserna höjs. Anna Haxnes bästa tips är att inte köpa varor till fullpris.

– Jag köper alltid sådant som är nedsatt på grund av utgångsdatumet. Då blir det rejält billigare. Mycket kan dessutom frysas in.

undefined
Lucas Pettersson.

Lucas Pettersson å sin sida tycker att de vegetariska och veganska alternativen klättrat i pris. Han brukar alltid kolla erbjudanden i en app som jämför butiker i närområdet. På så sätt kan han välja den butik som har bäst priser.

– Det är klart det är jobbigt när allt blir dyrare. Men det finns inte så mycket att göra åt.

En person som däremot inte märkt någon större skillnad i matpriser är Christer Mattsson.

– Det är inte som att jag är någon Krösus på något sätt men jag är för slarvig och oprismedveten för att uppmärksamma sånt.

Christer Mattsson försöker tänka på att köpa ekologiskt och tycker det är helt rätt att höja priset i syfte att rädda lantbrukare.

– Tio procent hit eller dit spelar ingen roll. Det smyger sig på en på något sätt. Så har man glömt hur det var sen.

undefined
Christer Mattsson.

Inne på Stora Coop börjar fikagänget runda av rasten. Men innan de går ger de sina bästa budgettips:

– Man kan sluta äta kött.

– Och på tisdagar får man pensionärsrabatt.

– Ät inte så mycket, då går man ner i vikt också, lägger Magnus Hedvall till.

Annars tänker inte gänget så mycket på att kolla priset när de är i affären. Man har inte tid att kolla så mycket på priser, man måste hinna jobba också, konstaterar de.

– Apropå att arbeta, här kan man inte sitta hela dagen. Nu måste vi åka och jobba så vi har råd med kaffe sen.

undefined
Marianne och Göran Hammarstedt försöker köpa mycket gotländskt, eftersom det är mindre antibiotika i svenskt kött.
Stigande priser

Prisökningen på kaffe kan ses som ett exempel på hur livsmedelspriserna stiger. Just kaffe har ökat 12,38 procent i årstakt (decembersiffor). Livsmedel, inklusive alkoholfria drycker, har ökat 1,72 procent i årstakt (decembersiffror).

Men nu befarar allt fler att höjda fraktpriser, höjda energipriser och ökande råvarupriser kommer att ge större prisökning, även på livsmedel.

Källa: Statistiska centralbyrån, Eurostat, Bloomberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!