Gotländska krigsfotografen om ettåriga konflikten i Mellanöstern

Fotografen Hady Kareka var på plats i Gaza för ett år sedan den 7 oktober, när Hamas attackerade Israel. Han kom nyligen hem från Libanon dit konflikten har spridit sig.

Den gotländska krigsfotografen Hady Kareka var på plats i Beirut för några dagar sedan. “Jag brukar vara på olika ställen och känner många där som berättar vilket område som är säkert. Men nu finns det inget säkert ställe“, säger han.

Den gotländska krigsfotografen Hady Kareka var på plats i Beirut för några dagar sedan. “Jag brukar vara på olika ställen och känner många där som berättar vilket område som är säkert. Men nu finns det inget säkert ställe“, säger han.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Visby2024-10-07 04:30

Hady Kareka kom hem igen för ett par dagar sedan. I Visbylägenheten visas arabiska nyheter på hans tv. Han byter mellan alla sina kanaler och de flesta visar senaste nytt från konflikten i Mellanöstern.

– Det är från Gaza och där är Beirut från igår natt. Som du ser har det varit attack i 24 timmar, säger han.

På skärmen visas sönderbombade städer, människor som bärs in på sjukhus och journalister som rapporterar i skyddsvästar.

– Det är det värsta jag har varit med om, det som händer nu i Libanon. Jag var där i sex nätter och det var så intensivt. Man kunde knappt sova. Precis när det har blivit kväll börjar israelernas attacker. Kvinnor skriker. Barn skriker. Och sedan på dagen börjar Hizbollahs attacker mot Israel, berättar Hady Kareka.

En natt var bomberna så nära att han trodde att han skulle bli ett av dödsoffren.

– Jag visste inte att det skulle bli så här. Det brukar vara en smäll fram och tillbaka, men det var attack hela tiden, säger Hady Kareka, som har varit i konfliktområden förut.

– Men det finns en stor skillnad efter 7 oktober, säger han.

undefined
“Det är viktigt att man har tv-kanaler från hela världen. Det är stora skillnader mellan hur det visas här och i en arabisk kanal“, säger Hady Kareka.

I nästan 20 år har Hady Kareka rest med sin kamera i regionen.

– Jag försöker vara där hela tiden, men jag klarar inte av det utan åker fram och tillbaka, säger han.

Det senaste året har han varit mycket i Syrien, Iran och Irak.

– Jag jobbar heltid för en tidning i Bagdad, eftersom jag kan flera språk, får inresetillstånd och att jag är duktig på att nå folk och få deras förtroende. När jag jobbar härifrån tolkar jag våra nyheter från Europa.

När han senast åkte från Gotland till Libanon var det en svår omställning.

– Första dagen hade jag ångest, men sedan var man med, säger Hady Kareka, som var i samma situation som befolkningen under några dagar.

Många flydde staden och de som kunde flydde landet.

– Jag har skaffat mycket kontakt med folket där och det är fruktansvärt. De säger att det här händer varje dag och det är inget nytt och ingen bryr sig. Så åk hem. Men det var jättejobbigt att lämna dem. Jag känner mig som en egoist att jag åker till tryggheten med min väska och sätter mig här på min gård och gråter varje gång jag kommer hem.

undefined
Beirut 1 oktober, 2024.

Han beskriver livet på Gotland och uppdragen i Mellanöstern som olika världar.

– Det blir förvirrande för mig, men jag försöker balansera och stänga av när jag är här, säger han samtidigt som nyheterna visar trasiga kroppar på storbildsskärm.

När Hady Kareka är hemma jobbar han även inom äldrevården och ibland på förskolan.

– Det blir en sådan kontrast. Jag jobbar här på ett demensboende och ser hur vi tar hand om äldre människor till sista dagen med kärlek och respekt, både till kroppen och till människan. För mig är det terapi att gå dit, säger han.

Ändå åker han tillbaka till konflikterna.

– Jag vet konsekvenserna, men jag är inte där på semester utan för att göra mitt jobb, säger Hady Kareka.

undefined
Hady Kareka kom nyligen tillbaka från Beirut. “Jag fick nog. Imorgon kommer det vara samma sak. Det kommer att bli som Gaza och världen tittar på“, säger han.
undefined
Hady Kareka har länge bevakat Mellanöstern och säger att det här inte är en konflikt mellan Israel och Arabvärlden. “Det är många arabländer som faktiskt är vänner med Israel, som Egypten och Saudiarabien“, säger han.

För ett år sedan skulle han semestra i Egypten mellan uppdragen. Han och några andra tog sig då över gränsen till Rafah på Gazaremsan.

Då kom attacken på lördagen den 7 oktober, säger Hady Kareka.

Hamas gick till anfall mot Israel. Raketer avfyrades och massakrer utfördes. Fler än tusen israeler dödades och hundratals togs som gisslan och fördes till Gaza.

– När vi hörde att Hamas har attackerat Israel tänkte vi att det är som det brukar, men för varje minut som gick kom det nya bilder på nyheterna och man märkte att stämningen ändrades. Det här kommer absolut att sluta illa för båda sidor, säger han.

Efter attacken förklarade den israeliska regeringen krig mot Hamas. Hady Kareka korsade gränsen till Egypten innan den stängdes.

– Nu är det omöjligt att lämna, ingen chans alls, säger han.

undefined
Gaza City 11 oktober, 2023

 

undefined
Tel Aviv 27 oktober 2023.

 

undefined
Gaza 31 december, 2023.

Mer än 40 000 palestinier rapporteras ha dött i Gaza det senaste året. Över hundra av dem är journalister.

– Det är riktigt allvarligt nu, säger Hady Kareka, som har sett hur konflikten har spridit sig i regionen och att det finns en risk för ett storkrig.

– Kriget har tappat all moral totalt. De använder alla medel och det finns inget stopp, säger han.

Israel fortsätter med sina bombningar i Gaza. Hizbollah attackerar Israel från Libanon och tvärtom. Iran beskjuter Israel och världen ser på.

 – Jag hoppas på en lösning men jag ser ingen, säger Hady Kareka när han tittar bort mot nyhetssändningarna.

– Jag skulle vara i Iran nu, för vi väntar en attack och jag kanske åker nästa vecka.

undefined
“Det finns inget hopp. Det är inget snack om fredsplaner längre“, säger Hady Kareka som följer nyheterna från Visby men planerar att återvända till Mellanöstern för att dokumentera konflikten.
Ett år med krig

7 oktober 2023

Den terroriststämplade islamiströrelsen Hamas attackerar Israel från Gaza med raketbeskjutning och markstyrkor som tränger in i södra Israel, där civila skjuts ihjäl eller tas som gisslan.

9 oktober 2023

Israels försvarsminister ger order om fullständig belägring av det palestinska territoriet på Gazaremsan, där ingen, mat, ingen el, inget bränsle ska släppas in. 

24 november 2023

Efter upprepade bombningar i norra Gaza inleder Israel och Hamas en överenskommelse om vapenvila för att utväxla fångar.

1 december 2023

Efter sju dagars uppehåll återupptas striderna mellan Israel och Hamas i Gaza. Under vapenvilan har fångutväxlingar skett.

2 januari 2024

Efter oroligheter vid gränsen mellan Israel och Libanon har en Hamasledare dödas vid en attack i södra Beirut, som är den Iranstödda Hizbollahrörelsens fäste. Israel tillskrivs attacken.

11 februari 2024

Fritagning av två i gisslan sker i Rafah nära gränsen mot Egypten, där Israel har aviserat en offensiv trots att staden är full av palestinier som flytt undan bombningarna i norra Gaza.

13 april 2024

Iran skickar iväg hundratals robotar och drönare mot Israel, samtidigt sker beskjutning från grupper lierade med Iran i bland annat Syrien och Jemen.

31 juli 2024

En ledare för Hamas dödas i en explosion i den iranska huvudstaden Teheran. Skulden läggs på Israel som inte kommenterar saken.

17 september 2024

Israel anklagas för att ligga bakom en attack där tusentals personsökare och walkie-talkies exploderar, många av dem i händerna på Hizbollahmedlemmar.

27 september 2024

Hizbollahs högsta ledare dödas när Israel genomför ett bombanfall mot rörelsens kommandocentral i Libanons huvudstad Beirut

1 oktober 2024

Israeliska styrkor går in i Libanon i vad som beskrivs som en begränsad och riktad markoperation mot Hizbollah. Iran beskjuter Israel med robotar riktade mot bland annat storstaden Tel Aviv.

7 oktober 2024

Ett år har gått sedan Hamas terrorattack, som ledde till Israels krig i Gaza och som fortsätter att sprida sig till fler länder och rörelser i regionen.

Källa: Utrikespolitiska insitutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!