Grannprotest mot höghus på Snäck

Ett västsvenskt företag planerar att bygga ett tolvvåningshus vid Snäck. Grannarna vill stoppa bygget. De har anlitat en advokat och lämnat in ett medborgarförslag mot det.

Lägre granne. Det planerade höghuset ska ha tolv våningar, dubbelt så många som anläggningen med bostadsrätter. Höghuset är tänkt att byggas snett emot entrén.arkivfOTO: HENRIK RADHE

Lägre granne. Det planerade höghuset ska ha tolv våningar, dubbelt så många som anläggningen med bostadsrätter. Höghuset är tänkt att byggas snett emot entrén.arkivfOTO: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Visby2010-02-19 04:00
Det västsvenska företaget Hökerum Bygg vill bygga Gotlands första skyskrapa vid Snäck i norra Visby. I samarbete med familjen Mörkfors som äger Snäckanläggningen planerar man att bygga uppåt 150 nya lägenheter. Enligt detaljplanen är det möjligt att bygga ett hus i 12 våningar, 68 meter över havet.
Annika Vermum, som bor i Snäckbacken och skulle bli en av de närmaste grannarna till skyskrapan, är en av dem som protesterar mot nivån på det planerade bygget på området.
- Vi är absolut inte fientliga till att få nya grannar. Men nya byggnader måste hållas i en nivå som är human. Folk storknar ju redan på de hus som byggs på Galgberget, och de är bara fem våningar.

Detaljplan från 70-talet
Skyskrapan är planerad att byggas alldeles intill Snäckanläggningen, snett mot huvudentrén. När detaljplanen för Snäckområdet utarbetades på 1970-talet avsåg den att reglera bygget av en hotell- och konferensanläggning. År 2002 ändrades detaljplanen för fastigheten Snäckgärdsbaden 2 till att även inkludera bostäder.
De boende på Korpklintsvägen, i Snäckbacken och i de sex villorna som ligger närmast den planerade byggplatsen, har bildat en arbetsgrupp och tagit hjälp av advokat Torsten Bäckstrand som juridisk rådgivare.

Medborgarförslag
Förra veckan lämnade de in ett medborgarförslag och i går hade de ett möte med byggnadsnämndens ordförande Lars Thomsson, där han berättade för dem vad som gäller för detaljplanen.
I medborgarförslaget vill de reducera högsta tillåtna totalhöjd till 36 meter över havet, och eventuella tillbyggnader till max 27 meter.
"Nu drygt 30 år efter det att ursprungliga detaljplanen utarbetades har samhället och allmänhetens värderingar ändrats. Ett höghus, i denna omfattning, är nu främmande i det gotländska samhället och miljön, speciellt i Snäckområdet", står det i medborgarförslaget.

Ingen ansökan ännu
Det har inte kommit in någon ansökan om höghusbygget till stadsarkitektkontoret ännu.
- Därför kan vi knappast ha någon åsikt i frågan ännu. Men om det ska byggas vill vi att det ska göras så bra som möjligt utifrån förutsättningarna i området, säger byggnadsnämndens ordförande Lars Thomsson.
Maria Hansson, bygglovskoordinator på stadsarkitektkontoret, menar att om det är så att bygget följer detaljplanen behöver grannarna inte höras i ärendet.
- Den arkitekt som får ärendet när det kommer in måste behandla det. Om det skulle vara planenligt på alla sätt och vis, då beviljas det härifrån. Då behöver man inte höra grannarna, säger Maria Hansson.
Annika Vermum tycker att det låter mycket märkligt.
- Det är givetvis vår utsikt som försämras, men vi får också en insyn som vi inte vill ha från höghuset. Ett tolvvåningshus som tornar upp sig över oss. Vad det också skulle medföra är att det här vackra strövområdet vid Snäck skulle försvinna. Det blir privat område, säger Annika Vermum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!