Grönsaker förgyller regionens rabatter

Enorma ätbara växter får besökare att höja på ögonbrynen. I år satsar Region Gotland på grönsaker istället för blommor i rabatterna.

Oväntat. Plantorna av mynta har vuxit sig enorma, de sprider doft och lyser upp med vita blommor.

Oväntat. Plantorna av mynta har vuxit sig enorma, de sprider doft och lyser upp med vita blommor.

Foto: Henrik Radhe

Visby2016-08-25 05:30

Visbys rabatter är i år något helt annat än Bandhagens. Det menar turistande Carin Petrén.

– Hemma är det jättetråkigt och trist. Det här är helt fantastiskt, säger hon och tittar ut över nästan meterhöga grönsaksplantor.

Region Gotlands stadsträdgårdsmästare Pernilla Johansson gillar det oväntade. För två år sedan knöt hon upp hängmattor längs strandpromenaden. Förra sommaren kom skottkärrorna med växter och i år de pratande soptunnorna. Regionen har dessutom bytt ut sina sommarblommor mot grönsaker i rabatter och urnor.

– Jag har haft ett projekt att vänja allmänheten med grönsaker i rabatterna. Det är lite oväntat och tillhör inte det vanliga, säger Pernilla Johansson.

Hon berättar om parkarbetare som fått spontana kommentarer av besökare under sommaren. Många stannar för att fotografera.

– Det har varit jättemycket reaktioner. Folk har engagerat sig och tyckt till, säger hon.

I den stora planteringen i Almedalen mognar just nu kronärtskockor och tefatslika pumpor, bland enorma stånd av mangold och svartkål.

– I urnorna på stan odlar vi persilja, salvia, mynta, mangold, kål och bönor, säger Pernilla Johansson.

Även Slite har fått en rabatt fylld av grönsaker.

Tidigt i våras påbörjades ett större projekt för stadsodling, som en koppling till att Region Gotland under sommaren öppnat koloniområdena för allmänheten. Regionens stora växthus på Skarphäll var då fyllt av grönsaker.

– Vi hade tänkt placera ut pallkragar på olika ställen och säga "Varsågod att komma och odla". Men det funkade inte ihop med bevattningsfrågan. Det var med sorg som vi la ner projektet, säger Pernilla Johansson.

Odling där boende får vara med finns i vissa kommuner på fastlandet. Pernilla Johansson hoppas kunna genomföra projektet längre fram, om bevattningsfrågan kan tryggas.

Bevattningsförbudet har gällt även regionen, som löst problemet genom att nyttja vatten som inte används till dricksvatten.

– Då ville vi inte ha grönsaker som man stoppar direkt i munnen. Vi fick stoppa de beställda tomatplantorna, säger hon.

Pernilla Johansson ser gärna att bostadsföreningar och enskilda hör av sig om odling i stadsmiljö. Men någon gerillaodling på regionens mark vill hon inte ha.

– Man får gärna komma in med förslag, så får vi granska och se vilken mark som kan vara okej att odla på, säger hon.

Hängmattorna och bilden av Gotland har spridits av fotograferande turister. Skottkärrorna har dykt upp här och där, dock har stölder varit ett problem – blad av mynta behövs för att tillverka Kubas nationaldrink mojito.

– I början av säsongen försvann mycket mynta, jag hoppas de användes till något trevligt, säger Pernilla Johansson.

Vad nästa års sommarsbus blir vill hon inte avslöja förrän då.

– Det är roligt om det kan bli en happening, säger hon.

Pernillas odlingstips:

Ännu är det inte för sent att börja odla för att hinna skörda i år.

Rädisor och olika sorters kryddväxter går fortfarande bra att så.

Salvia och persilja kan stå kvar över vintern och bli en fin kryddlåda nästa år.

På liten yta kan mycket odlas. Använd pallkragar, odla i säckar.

Har du gamla korgar eller hinkar går det också, det är bara fantasin som sätter stopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!