”Gropen” får nytt namn – blir ”Valdemarstorg”

Lägenheterna vid det nya Valdemarstorg är snart slutsålda men ännu har inga väggar rests. Ännu består området av en mycket stor grop, som varit omdiskuterad.

Brf Valdemarstorg ska se ut enligt denna skiss.

Brf Valdemarstorg ska se ut enligt denna skiss.

Foto: Fastighetsbyrån Gotland/Pressbild

Visby2022-11-01 07:02

– De har fått bygglov och kommer att få startbesked, säger Gunnar Gustafsson tf statsarkitekt i Region Gotland.

Projektet startade för flera år sedan och ett omfattande arbete med att gräva och spetta bort sten har pågått under en länge tid.

Det som många lyssnat på bakom de inhägnade området, där man slagit och borrat i den steniga marken, är enligt entreprenören en sanering. Andra hävdar dock att det handlade om att påbörja bygget.

– Det är det som folk träter om, frågan om den grävda gropen hade krävt ett bygglov med startbesked, säger Gunnar Gustafsson.

undefined
Här ska 27 lägenheter få plats, parkeringar och en bottenvåning avsedd för kontor och affärer.

Nu har i alla fall Ruthström och Larsson som bygger fått grönt ljus. Bygget av de nya lägenheterna i bostadsrättsföreningen Valdemarstorg drar igång under hösten.

Under tiden pågår försäljning av de 27 lägenheterna, varav 20 redan är sålda, enligt mäklaren Harun Mustafa på Fastighetsbyrån.

– Intresset har varit över förväntan, med tanke på rådande omständigheter. Entreprenörerna har varit rätt oroliga. Bygget har blivit försenat med anledning av bygglovsproblematiken. Så det känns riktigt bra, säger han.

Försäljningen av lägenheterna i den nya bostadsrättsföreningen Valdemarstorg startade för bara några veckor sedan.

– Det är främst gotlänningar som köpt, det trodde jag inte innan. Och blandat mellan barnfamiljer, äldre par och singlar i olika åldrar. Möjligen något fler äldre par.

Lägenheterna ska stå klara hösten 2024, då det också kommer ske inflyttning.

undefined
Brf Valdemarstorg ska se ut enligt denna skiss.

Det kommer att bli bostäder från tvåor till sexor, varav några med stora takterrasser medan andra får generösa balkonger om man tittar på ritningarna.

En tvåa på 46 kvadratmeter kostar 2 995 000 och har en avgift på 2 844 kronor.  Högsta priset tar en 5,5-rummare på 129 kvadratmeter med en prislapp på 6 995 000 och en avgift på 8 256 kronor.

Bygget består av två moduler som löper längs Peder Hardings väg och Söderväg. I hålet ska alla bilarna parkeras och på första våningen bereder man plats för affärer och kontor. Ytterligare tre våningar används till bostäder.

Namnet på föreningen – Valdemarstorg – blinkar såväl mot ringmuren som matbutiken Atterdags ett stenkast därifrån. Men hur namnet kommit till är ännu oklart.

– Det är Ruthström och Larssons personal som satt namnet. Det är därifrån det kommer, mer än så vet jag inte.

Hålet utanför Söderport i Visby har nu fått bygglov.
Hålet utanför Söderport i Visby har nu fått bygglov.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!