I påsk ser han fram mot årets Gotlandsutfärd till Lummelundagrottan med Chalmers dykarklubb. I söndags avslutade han och en grupp grottforskare Sveriges speleologförbunds "Expedition Bjurälven" vid Stora Blåsjön i Frostviken på det jämtländska fjället.
- Vi har lagt till 100 karterade meter av grottan. Det betyder att hittills är 670 meter av grottsystemet karterat, konstaterar Stefan Barth.
Grottsystemet räknas därmed som Sveriges längsta undervattensgrotta med känt maxdjup på cirka 17,6 meter och 1,7 meter i genomsnittsdiameter på gångarna.
- Att ta sig in i en värld som ingen människa tidigare besökt lockar oss allt längre in i underjorden, förklarar Stefan Barth. I expeditionen på 18 personer ingår också Kristian Lyberg som växt upp på Gotland.
Tillsammans har de två bland annat fått uppleva magin längst in i Korallgrottans system med storslagna salar och trånga passager som nu knutits till Bjurvattensystemet.
Femte året
Det är femte året i rad som utforskningen av grottsystemet pågår i den underjordiska Bjurälven. Is, snö och kyla är några av svårigheterna som de årliga expeditionernas medlemmar har mött.
- Vi har haft svåra väderförhållanden i år. Bara att ta oss från baslägret till dykplatsen kunde ta en halv dag. Drivorna var meterhöga på vägen ut till Leipikvattnet. En dag körde plogbilen om oss och fastnade och det blev expeditionens kolonn som fick hjälpa plogen loss, berättar Stefan.
Skoter
Den sista biten till grottöppningen hade expeditionen tillstånd att åka skoter genom ett naturreservat. Sedan väntade krävande dykning och kartering under extrema förhållanden.
- Det är annorlunda dyk. Normalt har man flaskorna på ryggen, men här, där det kan vara bara en halv meter högt i tak, måste vi ha flaskorna på sidorna. Med nollgradigt vatten ökar också risken att regulatorerna slutar fungera, förklarar Stefan.
- Under sådana temperaturer kan utrustningen sluta fungera. Därför har alla dykare tre syrgasflaskor med sig och säkerhetsflaskor sätts ut var tjugonde meter.
-Lummelundagrottan har helt andra krav på dykutrustning och erbjuder andra upplevelser. Lummelundagrottan är lite mörkare och kantigare jämfört med undervattensgrottorna i naturreservatet Bjurälvens grottsystem, som består av helt renslipad kalkstensmarmor.