Ledningen för S:t Hansskolan och Norrbackaskolan har i ett brev till föräldrarna gått ut med en varning kring att tonåringar och unga vuxna försöker sälja narkotika till mellanstadiebarn på Gotland.
Skolledningen skriver i inledningen av brevet att de vill ha föräldrarnas hjälp för att gemensamt få hjälp med problemet.
"Det har kommit oss till känna att det på Östercentrum förekommer att tonåringar/unga vuxna söker kontakt med elever i mellanstadieålder, exempelvis genom att ställa frågor om namn, ålder, vilken skola man går på och liknande fakta som avslöjar vem man är och var man finns på dagarna. Därefter frågar dessa personer om de kan få lägga till en på Snapchat eller anna socialt forum", skriver biträdande rektorn Cecilia Magnusson i brevet och fortsätter:
"Senare kan man få en fråga på Snapchat om man gillar droger, om man har provat eller om man vill sälja. Det har även förekommit att de äldre personerna vill stämma träff med en. Eftersom man lämnat ut sina personliga uppgifter kan dessa äldre med enkla metoder utöva utpressning eller hot, då de ju vet vilken skola man går på, vad man heter och kanske till och med var man bor. Polisen är vidtalad och anmälningar har gjorts gällande detta".
Cecilia Magnusson säger att ingen elev ännu har drabbats. Men hon är orolig för utvecklingen och att elever i skolområdet under hösten blev uppvaktad av några personer på Östercentrum.
Eleverna ska först senare ha berättat om händelsen för en vuxen som arbetade på skolan.
– Det här hände i slutet av hösten och det är ingenting som har hänt nu. Eleverna öppnade upp sig för en vuxen och berättade om vad som hade skett och att man tagit kontakt på Östercentrum. De hade ställt frågor på ett trevligt sätt, frågat om att lägga till eleven på Snapchat och plötsligt fanns denne i en Snapchat-grupp med andra vuxna, säger Cecilia Magnusson.
Hon säger att eleverna upplevde det som en hotfull situation.
– Eleverna fick höra om att den skulle finnas på en viss plats vid en särskild tid. Det ville inte eleverna, men fick då reda på vad de visste om eleverna och vart de kunde hittas. Eleverna upplevde det som en hotfull situation, säger Cecilia Magnusson.
Skolledningen diskuterade en tid om de skulle gå ut med informationen eller om de skulle avvakta. Till slut bestämde man sig för att gå ut med ett brev till vårdnadshavarna.
– Vi pratade om det här i vårt elevhälsoteam. Det är alltid en balansgång om man ska informera om det här eller om det skapar onödig oro. Till slut landade vi att vi själva skulle vilja haft reda på det här om vi varit vårdnadshavare, säger hon.
Cecilia Magnusson säger att de inte haft några indikationer på att deras elever nyttjat droger.
– Det är något som jag vill understryka och vi har inte fått några samtal om att elever tagit droger. Men vi vill gå ut med det här för att veta att riskerna finns och så får vårdnadshavarna informera sina barn, säger Cecilia Magnusson.
Polisen har inte hört om att så pass unga elever uppvaktats i drogsammanhang.
– När vi kollade närmare på det här kunde vi inom polisen konstatera att det inte var något känt problem hos oss. Utifrån samtalet med rektorn är vår syn att det är en enskild händelse, det är inget som vi har sett mer av. Men det kan finnas ett mörkertal, säger Jill Sannerstedt, yttre befäl vid polisen.