Den sociala distansering som är påbjuden i coronasmittans tid går dåligt ihop med församlingslivet i katolska kyrkan i Visby. Församlingen firar fem mässor varje vecka och de välbesökta. 70-80 personer brukar dela nattvard tillsammans på söndagsmässorna.
Förbudet mot stora sammankomster och omsorgen om medlemmarnas hälsa tvingar församlingen att tänka i nya banor.
Charles Talley, som är kyrkoherde i Kristi lekamens katolska församling i Visby, kommer från USA. Han fick på ett tidigt stadium signaler från amerikanska församlingar om att kyrkorna stängdes.
– Jag förstod att det var en utveckling som skulle påverka oss, så jag bad församlingsmedlemmarna om råd om hur vi skulle göra för att ändå kunna nå ut till så många som möjligt, berättar han.
Christine Morris, som jobbar med administration i församlingen, kläckte idén om att sända ut mässor på nätet från kyrkan i Visby.
– Jag har hittat katolska mässor på nätet från Polen och Vietnam och många andra länder, men ingenting från Sverige, berättar Christine.
Hon presenterade tanken för Stockholms katolska stift. De tyckte att idén var bra, men hade inte den teknik som behövdes. Men Christine gav inte upp: Genom ett upprop på Facebook lyckades församlingen samla in pengar till en bra mobiltelefon som hon kunde filma med och med hjälp från Databyrån och PA-kompaniet har hon fått ordning på ljud, bild och teknik.
Från den 29 mars är alla offentliga mässor i Visby inställda, men prästen, organisten och några lekmän är på plats och sänder, som första katolska församling i landet, i stället ut sina mässor på Youtube.
– Vi i Visby har gått i bräschen här, konstaterar Christine Morris.
– Vi kunde ingenting och vi har gjort misstag varje dag, men vi gör så gott vi kan och vi har lärt oss enormt mycket, säger Charles Talley.
Under den första veckan har mässorna inte kunnat direktsändas. För att få göra det måste de ha tusen prenumeranter på Youtube. Men församlingen räknar med att snart vara där, för efter bara några dagar följs mässorna i Visby av hundratals tittare på Gotland, i övriga Sverige och Norden och till och med i Chile och USA.
Christine Morris och Charles Talley är glada över att de kan nå ut till församlingsmedlemmarna i en mycket svår tid.
– Att få fira mässan tillsammans och axel vid axel få ta emot nattvarden är viktigt för oss katoliker. Det gör ont för många att inte kunna vara där. Men många i församlingen har nått 70-årsåldern och det absolut viktigaste är att man håller sig frisk, säger Charles Talley.
– Det ersätter inte en riktig mässa, men det är ett underbart alternativ när vi inte kan fira mässa tillsammans. Och vi har fått en otrolig respons. Detta är vad människor vill ha och behöver i en tid när vi alla behöver hjälp, säger Christine Morris.
Och hon känner att församlingen har påvens välsignelse, för även han har numera webbsändningar från mässorna i hans privata kapell.
Ingen vet när den katolska församlingen kommer att kunna fira gudstjänst tillsammans igen, men Charles Talley är förvissad om att den dagen kommer.
– Vi kan lita på Gud, säger han och fortsätter:
– Och vi kan lära oss något av denna kris. Den kan ge oss tillfälle att tänka över vad som verkligen är viktigt i våra liv och den visar oss att vi är här tillsammans och att vi verkligen behöver varandra.