Guldregn över bygdens bästa

I går fick Hilding Norrby Hushållningssällskapets stora guldmedalj.Det är den tionde i ordningen som delas ut på ön och bärs under kunglig krona i blåvitt band.

Kvinnokraft. Får 10 500 kronor var ur Gotlands banks fond. Lantbrukarna Lena Widén, Myre i Fardhem, Madeleine Bonnevier, Barbos i Mästerby, och Gunvor Olander, Fjärdinge i Gothem.

Kvinnokraft. Får 10 500 kronor var ur Gotlands banks fond. Lantbrukarna Lena Widén, Myre i Fardhem, Madeleine Bonnevier, Barbos i Mästerby, och Gunvor Olander, Fjärdinge i Gothem.

Foto: Henrik Radhe

Visby2011-12-03 04:00

Efter 42 år i Hushållningssällskapets tjänst, varav 40 år på ön och 37 år som direktör, tilldelades Hilding Norrby i går Hushållningssällskapets stora guldmedalj.

- Hedrande. Det är en sparsamt utdelad medalj i Hushållningssällskapets 220-åriga historia. Jag är den tionde i ordningen, sade Hilding Norrby.

Ingen annan har haft en chefspost under så lång tid som Hilding Norrby. Efter anställningen 1959 blev han växtarbetsledare 1960 och chef från 1969 och fram till pensioneringen 2005.


Ledarduo
Hushållningssällskapets ordförande, landshövding Cecilia Schelin Seidegård, öppnade årsmötet där en del av de 1 995 medlemmarna fyllde Spegelsalen på Wisby hotell.

Ordningen med en ledarduo fortsätter, med förnyat förtroende på ett år för landshövdingen som sällskapets ordförande och Peter Olsson som ordförande i förvaltningsutskottet.

- Det är bra med två ordförande, vi har bra diskussioner och det är högt i tak, konstaterade sällskapets vd Mats Pettersson som också gladdes när han summerade 2010 års positiva bokslut och resultat på 109 847 kronor efter finansiella poster.

- Det är trevlig läsning för oss som gillar siffror, summerade vd året då verksamheten gick ihop.

Inför kommande årsskifte befarar han att värdet på sällskapets aktier måste skrivas ner och räknar med en förlust på drygt 380 000 kronor.


Trädgårdsnäringen
I en motion lyfte Nils-Erik Norrby från Oskarshamn frågan om trädgårdsnäringens framtid. Han studerar biologi på Högskolan på Gotland, odlar själv en kolonilott och ser trädgårdsutbildning på Lövsta som viktig.

Årsmötet biföll hans yrkande. Det innebär att Hushållningssällskapet tar initiativ till en utredning om samverkan med gotländska trädgårdsföretagare, koloniträdgårdsföreningar, länsstyrelse och region, för att belysa situationen för öns trädgårdsnäring och prioriterade utvecklingsfrågor, samt initierar en diskussion med övriga Hushållningssällskap om hur trädgårdsrådgivningen kan utvecklas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!