Guldregnet blev till polisanmält skräp

Nu polisanmäler Visbybon Anders Kjellberg Postkodlotteriet för nedskräpning. Men det är regionen som håller i sopkvasten.

Upprörd. "Jag ser gärna Postkodlotteriets vd och programledaren Rickard Sjöberg kröka rygg här i Visby." säger Anders Kjellberg, som polisanmält produktionsbolaget för nedskräpning. Foto: Rolf Jönsson

Upprörd. "Jag ser gärna Postkodlotteriets vd och programledaren Rickard Sjöberg kröka rygg här i Visby." säger Anders Kjellberg, som polisanmält produktionsbolaget för nedskräpning. Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Visby2011-02-09 04:00

Den 16 januari regnade konfettin över alla de Visbybor som fick dela på 159 miljoner kronor. Sedan lade sig snön vid Kajserport.

Nu är det tö och på grönytor och parkeringsplatser syns gula remsor lite här och där. Några av dem fladdrar omkring i den hårda vinden, i dag tisdag i riktning mot Östercentrum.

Direkt efter tv-inspelningen låg där betydligt mer konfetti. Det säger Anders Kjellberg, som nu hittat guldremsor långt bortom polishuset.

- Jag blev mäkta upprörd. Se här! Svensk lag förbjuder nedskräpning och att en bjässe som Postkodlotteriet beter sig så här... Det är oförskämt. Vem ska ta reda på det, har de tänkt?

Anders Kjellberg menar att nedskräpningen inte bara handlar om lagbrott och förfulning, utan också om moral. Om ett samhälleligt ansvar.

- Det ger en förflackning av allmänhetens syn på nedskräpning. Ju mer skräp man ser, desto mer okej blir det att kasta exempelvis fimpar och snus på marken.

I måndags gjorde Anders Kjellberg en polisanmälan om nedskräpning.


Polisen
Kriminalinspektör Roger Björkander bekräftar en anmälan mot Nova media, Svenska Postkodlotteriet AB.

- Vi hade den uppe på morgonmötet i dag. Jag har svårt att se att det ska bli något av det.

Jaså?

- Det är ju flera veckor sedan. Det är väl borta vid det här laget.

Nej. Det ligger en hel del konfetti kvar.

- Jaha. Då får vi skicka dit en bil och göra en brottsplatsundersökning. Vi kikar på det.


Tydlig lag
Ordningslagen, som ligger till grund för tv-inspelningens polistillstånd, är glasklar. Nedskräpning är förbjudet. Med tillståndet följer särskilda villkor från markägaren, Region Gotland: "Städning och sophantering är sökandes ansvar".

Men så kommer tillägget: "Uppgifter som utförs av samhällsbyggnadsförvaltningen debiteras sökanden separat".

Vad betyder det? Ska Region Gotland städa efter Postkodlotteriet?

- Ja. De har köpt städtjänsten av oss, säger Jan Persson, chef på samhällsbyggnadsförvaltningens parkenhet.

- Vi städade när de varit där, sedan snöade det i omgångar. Nu när det töar städar vi efterhand. Bland annat har lastare kört bort snömassor med konfetti i. Snön ligger i en container nu. Vi väntar på att den ska smälta. Och vi fortsätter städa på platsen.


"Olyckligt"
Postkodlotteriets pressekreterare Emma Knutsson bekräftar läget:

- Jag har i dag fått samma information som du och litar på att de gjort så gott de kunnat. Det är olyckligt att det är så svårt. Det är absolut inte meningen att det ska vara skräp kvar på platsen efteråt. Vi får väl se vad de kommer fram till om ansvarsfrågan.

Enligt Emma Knutsson har produktionen, som alltid använder guldkonfetti, aldrig tidigare fått klagomål på skräp efteråt.

Fotnot: För regionens städtjänst betalar Postkodlotteriet en grundtaxa på 290 kronor plus moms, per timme och person.

Ursprungligen var konfetti sockrade mandlar, nötter och frön, ofta färgade. Med tiden fann man det slösaktigt och karamellerna ersattes av små kulor av gips eller krita, senare med lappar.

Källor: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!