Måndag morgon på Guteskolan börjar som alla andra skoldagar. Klockan 8.30 är eleverna i högstadiet ombytta i gympakläder och redan i gång med veckans första pass.
– I dag kör vi 8.00-8.45 och det är helt utanför timplanen. Vi har rörelsepass varje dag då det inte är vanlig idrott på schemat, på de här passen har man inga krav på sig mer än att testa på, säger Anna Engström, rektor.
Niondeklassarna kör på för fullt medan skolans högst ansvarige berättar om Guteskolans rörelseprofil. Det är flera år sedan man införde motionspass varje dag. Nu vill de undersöka vilka effekter det har haft på skolarbetet. Guteskolan har kontaktat Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
– Det vi vet är att betygen i idrott och hälsa påverkats. Jag tycker också att det har blivit lugnare i skolan, men nu vill vi att det blir ordentligt undersökt. GIH har ett projekt som jobbar med skolor, vi har kontaktat dem för att få vara med där, säger Anna Engström.
De niondeklassare som går på Guteskolan i dag har haft de extra schemalagda rörelsetimmarna under hela sin tid i högstadiet. Eleverna kan jämföra med hur det var i sjätte klass, då det var en eller två idrottslektioner i veckan.
– Jag tycker att det är ganska bra som vi har det i den här skolan. Man kan tänka bättre och har lättare att fokusera. Jag gick i en skola i Eskilstuna innan vi flyttade till Gotland, säger Ester Broberg Hyrvander.
Efter rörelsepasset byter eleverna om och går från rackethallen till skolan på Broväg i norra Visby. I skolmatsalen serveras en stadig frukost - också det en del i skolans särskilda profil.
– Många av eleverna har åkt skolbuss från landsbygden och har fått gå upp tidigt. En del elever har svårt att hinna äta frukost hemma. Jag ser det också som en del i skolans kompenserande uppdrag, säger Anna Engström.
Hon har ännu inte sett några negativa sidor av skolans profil.
– Det skulle vara att man måste ha med idrottskläder varje dag då, säger Anna Engström.
Det ställs däremot en del krav på skolan för att rörelsepassen ska kunna bli av. Passen sker ofta utanför skolan på idrottsanläggningar i närområdet.
– I dag fick sjuorna testa på tennis i Rackethallen, niorna hade ett annat pass i en annan del av hallen. Jag arbetar med att samordna de här passen med utomstående aktörer, säger Ray Bauermeister, samordnare vid Guteskolan.
Med sin inriktning har skolan lockat många idrottsintresserade barn, även om det inte finns någon uttalad idrottsprofil.
– Jag har någon träning nästan varje dag. Jag håller på med gymnastik, trampolin och lite annat med. Jag gick i Norra Ängby skola (i västra Stockholm) innan jag började här och vi flyttade till Gotland. Det gick inte så bra för mig där när jag gick i sexan, men det går mycket bättre här, säger niondeklassaren Melvin Åkerblom.
Mängden idrott i skolan har varit en fråga under flera år. Regeringen gav redan 2011 Skolverket i uppdrag att se över hur ämnet idrott och hälsa kunde utvecklas. Från 1 juli 2019 ökades antalet lagstadgade timmar skolidrott med 100 till 280 timmar under hela högstadietiden. Guteskolans dagliga pass innebär att eleverna där rör sig långt mycket med än vad skollagen kräver under sina tre år i högstadiet.
I de två niondeklasserna har skolan en klar övervikt av pojkar, men i de övriga högstadieklasserna har en jämnare könsfördelning.